70% от пчелите в Тервелско са отровени от забранени препарати

Около 70% от пчелите в Тервелско са мъртви, алармират стопани пред Нова телевизия. Според пробите от лабораторните анализи, те са отровени от забранени препарати за растителна защита.

Пред камерата на Нова застава Мариян Чакъров от град Тервел, който се занимава с пчеларство от 2003 година. Разказва, че в последните три години търпи сериозни загуби. Отглежда 150 пчелни семейства, като почти 80% от тях са отровени през последните няколко седмици.

„Загубите просто не мога да ги изчисля. Постоянно възстановявам, мъча се да направя някакво пчеларство, но явно няма как да се получи при това системно пръскане, ежедневно, през светлата част на деня.“

Венцислав Вълчев пък има 90 кошера и се е регистрирал като млад пчелар преди три години. В средата на миналия месец става ясно, че 70% от пчелите му са отровени. Той уведомява контролните органи и дори заплаща 420 лева за лабораторен анализ.

„В пробите на пчелите излезе хлорпирифос-етил, който е забранен инсектицид от началото на 2020 г., както и фенпропиморф фунгицид. Нищо не се случи, в крайна сметка.“

Прочетете още: Мор на пчели в Плевенско, стопаните безсилни

От браншовата организация „Български свободни пчелари“ съобщават, че масово натравяне на пчели от препарати за растителна защита има в цяла България. „Няма никакъв контрол. Тези опасни химични препарати – това са бойни отровни вещества“, коментира Ясен Янев, председател на сдружението.

От областната служба по земеделие пък съобщават, че препаратът, установен при мъртвите пчели, не съвпада с този, с който местният арендатор е пръскал посевите си. Все пак той е санкциониран от Агенцията по храните, защото не е уведомил за третирането.

Пчеларите искат законодателни промени, с които земеделските производители да бъдат задължени да използват само безвредни препарати за растителна защита. Те подготвят и протест с исканията си на 23 май в София.

Повече за случая вижте в репортажа на Нова.

Прочетете още: Безплатен курс по Пчеларство в Пернишко

2 thoughts on “70% от пчелите в Тервелско са отровени от забранени препарати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *