Мейл за сигнали за пожари създаде ДФ „Земеделие“

ДФ „Земеделие“ създаде мейла pojari@dfz.bg, на който могат да се подават сигнали за пожари на земеделски земи, намиращи се у нас. Причината за това е продължаващото палене на стърнища, въпреки предупрежденията и санкциите на Фонда.

От януари 2020-а до момента в ДФ „Земеделие“ са постъпили 5 сигнала с 23 опожарени терена, намиращи се в областите Пловдив, Хасково и Плевен. Точното местоположение е локализирано с GPS, след което са направени измервания на засегнатата площ. Всички са заредени в слой „пожари“, а конкретният се използва при заявяването по СЕПП за Кампания 2020. На място дежурните екипи на Фонда проверяват всички сигнали, подадени към тях.

Със закон е забранено паленето на стърнища, а санкции се извършват и по българското, и по европейското законодателство. Закон за опазване на земеделските земи гласи, че санкцията за първо нарушение е от 1500 до 6000 лева, а при второ: от 2000 до 12 000 лева.

От ДФ „Земеделие“ припомнят, че през 2019-а са извършени извънредни проекти по 115 сигнала за горящи площи, сред които най-засегнати са областите Русе, Плевен, Хасково, Разград и Монтана. Констатирани са главно изгаряния на стърнища зърнено-житни култури, насаждения с царевица, слънчоглед, рапица, пасища, както и сухи треви.

Неправомерни практики по опожаряване на стърнища и други растителни остатъци през изминалата година са установени при общо 244 кандидати по схемите и мерките на директните плащания. Засегнати са 421 земеделски парцела, като опожарената площ възлиза на 2 051 ха (20 510 дка). Общата сума на наложените санкции ще стане ясна след 30 юни, когато по Регламент приключват плащанията за Кампания 2019 година.

2 thoughts on “Мейл за сигнали за пожари създаде ДФ „Земеделие“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *