Какви грижи изисква отглеждането на пипер?

Средно ранният пипер е предпочитан както от любителите градинари, така и от по-големите зеленчукопроизводители. Реколтата се използва както през летните месеци, така и по-късно за сушене или консервиране.

Дългият период на развитие на пипера изисква правилни летни грижи.

От какви поливки има нужда пиперът през лятото?

Месец юли е изключително благоприятен за развитието на пипера, който е светлолюбиво и топлолюбиво растение. Въпреки това, прекалено силното засушаване може да му повлияе зле.

Пиперът се развива добре при температура около 25°C. Над 35°C започва окапване на цветовете и завръзите, особено при ниска почвена и въздушна влажност.

При нормални условия поливките се правят през 6-8 дни, а при силно засушаване – по-често. Все пак не трябва да се прекалява, а да се полива тогава, когато растенията завяхват. 

Най-подходящото време за поливане е сутрин, защото разликата в температурата на водата, почвата и въздуха е най-малка. 

Добре е след всяко поливане, когато горният почвен слой позасъхне, растенията да се окопават. Прави се внимателно и не много дълбоко. При това „сухо поливане” по-голямо количество кислород достига до кореновата система на растението. 

В районите, където лятото е по-кратко, 10-15 дни преди да се прибере реколтата поливането трябва да спре, за да узреят добре плодовете.

Какво е важно за подхранването на пипера?

Пиперът е зеленчук, който е капризен по отношение на торенето, докато цъфти и плододава.

За да се прецени от какви хранителни вещества има нужда, се следи външният му вид. Сгърчените листа издават липсата на калий, а виолетовият цвят по долната част на листата – недостатъчно наличие на фосфор. Ако пък расте буйно, но не цъфти, вероятно е прехранен с азотен тор.

По време на цъфтежа пиперът трябва да се подхранва с калиев фосфат, разтвор на карбамид или комбинация от суперфосфат един път на 2-3 седмици. Стари практики са подхранването с дървесна пепел, яйчени черупки или борна киселина.

Когато чушките започнат да зреят, е препоръчително да се подхранва с натурални продукти:

– Черен чай

200 листа се заливат с 3 л вода и се оставят  за една седмица. Настойката съдържа ценните вещества калий, калций, желязо и магнезий.

– Коприва

Млада коприва се залива с топла вода за няколко дни. С тази инфузия пиперът се подхранва през около 10 дни.

При всички случаи торенето не трябва да се предозира, защото тъканите на растенията стават крехки и по-лесно се поддават на болести. Ако това се случи, тогава  се третира с препарати против гъбични заболявания.

Прочетете още: Защо правилното колтучене на доматите е важно?

2 thoughts on “Какви грижи изисква отглеждането на пипер?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *