Как да спечелим трудната борба с вредителя сляпо куче?

Летните месеци са времето, когато спокойствието на всеки градинар често се нарушава от подземните гризачи като сляпо куче. Тунелите, прокарани от тях, нанасят големи поражения на растенията. По купчинките пръст сред насажденията веднага става ясно, че в нашата градина има неканен гостенин.

Какво трябва да знаем за сляпото куче?

Сляпото куче е дълго до 30 см и тежи около 700 г. Има сиво-кафява окраска, голяма, сплескана отгоре глава. Предните му зъби, с които копае, стърчат над устните. Опашката му е редуцирана и скрита под кожата. Очите му също са скрити, но има добро обоняние и слух.

Сляпото куче живее в семейство от един мъжки и две женски. Женските раждат 2-3 малки. Този вредител прекарва изцяло живота си под земята и е способен да разоре цялата градина.

За разлика от къртицата, сляпото куче не обича течението и свежия въздух. Тунелите, които прокарва под земята, са двуетажни.

Едните тунели, прокопани на 15-25 см, са на същата дълбочина като кореновата система на растенията. Тези тунели са за хранене и имат множество изходи.

Другите тунели стигат надолу до 2-3 м и са свързани с първите. Те се използват от сляпото куче като складове за храна.

Въпреки че този вредител не вижда, това не му пречи да унищожава растенията, хранейки се с техните корени, кореноплоди и луковици. Понеже не спи зимен сън, запасите му са големи. Складира цели картофи, моркови, луковици, дори и цвекло, което „нарязва” на по-малки части.

Съветът на Fermerite.com: За да се справите със сляпото куче, можете да изпробвате качествените родентициди от магазина на ProPlant. Те биха могли да си свършат добра работа и да ви отърват от мъките.

Как да прогоним сляпото куче?

Можем да разберем, че вредителят в градината ни е сляпо куче, а не къртица, по купчините пръст. Те са винаги с еднаква големина и са подредени в права линия.

Борбата със сляпото куче е трудна. Въпреки това можем да се доверим на редица изпробвани методи:

– Механично унищожаване:

Това е практически достъпен начин. Макар че сляпото куче е предпазливо, ако отворим тунела му, след 2 ч. то ще дойде да го затвори. Можем да го изчакаме неподвижно и когато дойде и започне да рови, да копнем зад него и да го извадим.

– Заливане на ходовата система с вода;

– Капани – самоделни или разпространени в магазинната мрежа;

– Димоотделящи средства;

– Ултразвукови устройства;

– Растителна защита:

Ефикасно действат засети до входовете на сляпото куче растения като невен, тагетис, фритилария, нарцис и др. заради неприятната миризма, като най-действащи са отровните рицин и еуфорбия.

Най-добрият вариант за борбата със сляпо куче е използването на комплекс от мерки.

Снимка: Wikipedia/Picasa

Прочетете още: Кога и как се извършва варосване на дърветата?

3 thoughts on “Как да спечелим трудната борба с вредителя сляпо куче?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *