Кога и как се извършва варосване на дърветата?

Всяко дърво е сложен организъм, който същевременно е и много уязвим. За да защити вътрешните му „органи“, природата го е дарила с кора – надежден щит, който обаче се нуждае и от малко помощ, за да бъде още по-ефективен. Например – варосване, което играе ролята на бариера, защитаваща дървото от болести, вредители и силните слънчеви лъчи през лятото.

Кога трябва да се варосват дърветата – през пролетта или есента?

Този спор се води отдавна и не се знае дали изобщо някога ще бъде прекратен. За някои стопани най-доброто време за варосване на дърветата е през пролетта. Дори работата им в градината стартира именно с този ритуал – белосване на стволовете, за да бъдат дръвчетата здрави и добре защитени през летния сезон.  Ако кората е напукана и наранена, то тогава се прилага не обикновеното профилактично варосване, а терапевтична процедура, като предварително се обработват проблемните места по кората със специални препарати и чак след това се пристъпва към варосването.

Други стопани пък считат, че варосването на дърветата трябва да се извършва през есента. Според тях, ако процедурата се извърши през пролетта, порите на кората може да се запушат и това да попречи на развитието на растението.

Прочетете още: Грижа за овошките през юни

Мнението на специалистите

Мнението на специалистите обаче е, че пролетното варосване на дърветата не е безсмислено. Препоръчително е то да се направи още в началото на пролетта – март или април, тъй като по това време вредителите, зимуващи в кората на дърветата, все още не са активни. Именно тяхното унищожаване е една от причините тази процедура да бъде толкова необходима. Само трябва да се внимава времето да бъде сухо, когато варосвате стволовете на дърветата, защото дъждът ще отмие много бързо прясно нанесената вар.

Още една важна причина да варосваме стъблата на дърветата точно по това време е да ги предпазим от слънчевия пригор по кората в ранна пролет.

Как се извършва варосване на дърветата?

Преди да се вароса стволът, първо трябва да огледате за лишеи и мъхове. В случай че има такива, те трябва да бъдат отстранени със стъргало. След това идва ред да се замажат евентуалните рани на дървото с овощарска замазка. Чак тогава следва варосването, което може да се направи с пръскачка или четка. Варта се нанася по целия ствол, както и по скелетните клони и разклонения на овошките.

Изключение правят само много младите дръвчета, чиято кора е гладка и при евентуално варосване, това може да ѝ се отрази неблагоприятно – наистина да се запушат порите и да се възпрепятства доброто им развитие.

3 thoughts on “Кога и как се извършва варосване на дърветата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *