Съветите на агронома: Поливане, хранене и защита на овошките през юни

Юни се счита за много важно време за градинаря – трябва да се потрудите, за да се радвате по-късно на богата реколта. Какво е необходимо да се направи за овошките през този месец?

Правилно поливане е от съществено значение

Правилното поливане, както и подхранването на дърветата в градината през юни, не само ще ви гарантира богата реколта, но и е изключително важна превантивна мярка. Така например, ако дръвчето е изтощено и отслабено, то няма как да удържи на  болести и вредители.

При поливките трябва да сте сигурни, че почвата се напоява до пълната дълбочина на активните корени на дърветата. При ябълково дърво тази дълбочина може да достигне 80 см, докато при костилковите плодни дръвчета е 50-60 см. Честотата на поливане се определя от метеорологичните условия и в зависимост от почвената структура. Не забравяйте също, че след поливане почвата е добре да се мулчира с лек слой хумус.

Хранене и защита на дръвчетата – какво трябва да знаем?

Две седмици след цъфтежа дръвчетата трябва да бъдат наторени с микробиологични торове. През месец юни азотът и калият са от особено значение, особено за плодните дръвчета. Най-добрите са препарати, които включват калий, азот и фосфобилизиращи бактерии. Третирането с такива торове дава възможност не само да се балансира храненето на насажденията, но и предпазва овощните дървета от доста широк спектър патогени. 

Аерация на почвата

Почвата следва периодично да се разрохква и да се отстраняват навременно плевелите. Ако през пролетта базалните издънки не са били отрязани, това може да стане през юни. Тези мерки ще се отразят благоприятно върху здравето на дърветата, а също и ще спомогнат за премахването на вредителите, които живеят в почвата.

Редовно наблюдение на овошките

За да са дърветата в градината ви отлично поддържани, е важно да инспектирате стволовете и листата навреме, за да забележите наличието на евентуален проблем в самото начало на появата му и да го отстраните навреме.

Така например, в началото на юни се активира коприненият молец. За да се минимализират загубите от него, овошките трябва да се пръскат с инсектицид през 8-12 дни. 

Инсектицидите от биологичен произход подобряват състоянието на почвата

Времето в началото на месеца е изключително благоприятно да се третира с инсектициди от биологичен произход, като от 7 до 10 дни след първото напръскване се повтаря отново. За да удължите продължителността на действие на биологичните препарати, е хубаво да се добави биоадхезив, например “Липосама”, към разтвора.

Третирането с него не само не вреди на екологичното равновесие, но и оказва положителен ефект върху почвата. Когато навлезе в нея, той подобрява структурата ѝ и абсорбира излишното количество соли.

Прочетете още: Кога и как се извършва варосване на дърветата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *