Как да спасим бамята от брашнеста мана?

Брашнеста мана (или оидиум) е болест по растенията, причинена от гъба. Разпространява се по въздуха, чрез дъждовните капки и насекомите. Особено е активна при висока влажност в топло време.

Тази болест представлява бели или сиви кръгчета върху листата. Петънцата е възможно да почернеят, а листата да пожълтеят и да изсъхнат.

Брашнестият налеп може да нападне и стъблата. Когато растението се увреди силно, то ражда по-малко и по-некачествени плодове. Причинителите на болестта зимуват в растителните остатъци.

Оидиумът е специфичен за всеки приемник. Бамята също е от културите, засегнати от тази болест.

Какви са мерките срещу брашнестата мана?

Когато през деня е много горещо, растенията охлаждат листната си повърхност, отделяйки вода. Ако бамята е засята много нагъсто, влажността между растенията се повишава значително. Това създава условия за развитието на брашнеста мана. Затова бамята трябва да се сее на по-голямо разстояние на по-проветриви места.

Срещу брашнестата мана трябва да се вземат следните агротехнически мерки:

– да се осигурят оптимални условия за развитие на културата съобразно изискванията й;

– да бъде спазван редовен поливен режим;

– да се унищожават растителните остатъци, след като се прибере реколтата.

Химичният метод за борба срещу болестта включва извършване на фунгицидни третирания, като се има предвид, че няма специални препарати срещу брашнеста мана по бамята.

Сред биофунгицидите, разрешени в биоземеделието, Biona Equisil е един от най-ефикасните продукти, предназначени за защита от гъбични фитопатогенни агенти. Създаден е от растителен екстракт на полски хвощ. Прилагането му се препоръчва през влажните периоди.

Много производители използват домашни фунгициди като: сероваров разтвор, колоидна сяра, отвара от полски хвощ, масло от ним; смес от сапун, сода и растително масло и др.

Най-добра е профилактичната защита, както на бамята, така и на други растения, чрез природни глауконити. Това са минерали, които са източник на хранителни елементи. Приложените чрез пръскане монокалиеви фосфати, калиев бикарбонат и др. редуцират петната от брашнеста мана. За предпазване от гъбични заболявания добър ефект оказва Biona Rama – екстракт от равнец и пчелен прополис с прибавени манган и цинк.

Ако предпазим засятата бамя от болести и неприятели, ще можем да се възползваме от изключително полезните качества на този зеленчук, заемащ достойно място сред суперхраните.

Прочетете още: Как да спечелим трудната борба с вредителя сляпо куче?

2 thoughts on “Как да спасим бамята от брашнеста мана?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *