Грижи за лозята през юли и август

Лозата е от онези растения, от които се получават добри добиви и на бедни почви. Това обаче не означава, че не трябва да се полагат грижи за вашите лозя през целия период на вегетацията чак до беритбата.

През юли и август мероприятията в лозята са насочени към проветряване и просветляване на растенията чрез кършене на леторастите и борба с вредителите и болестите.

Премахване на леторасти

Ако въпреки кършенето на летораслите през юни, има още, които растат буйно, трябва да ги отстраним. Така ще осигурим светлина и проветрение на зреещите гроздове, а и ще се предотврати развитието на болести.

Големите леторасти от плодните пръчки се прекършват, като се оставят поне 13-15 листа над грозда.

Леторастите, развити от чепчетата, се привързват към тела.

Росните корени на младите лозички също се почистват.

При високостъблените лози леторастите почти не се отстраняват поради по-слабия растеж.

Късното кършене през юли-август се прави най-вече при сортове, които нямат склонност към изресяване. 

Защита от неприятели и болести

Най-голяма опасност през месец юли за вашите лозя е оидиумът или брашнестата мана. За това помага рязката промяна на времето и дъждовете. Със състаряването на тъканите болестта спира да се развива, но борбата с нея чрез подходящи фунгициди трябва да продължи до узряване на гроздето.

През август поради по-високата температура развитието на маната спира, но ако има захлаждания и валежи, може да нападне младите лози. 

Развитието на оидиума през последния летен месец също може да причини щети, особено при по-късните винени и десертни сортове. 

Сивото (ботритисно) гниене се развива бързо, ако превалява често и въздухът е с висока влажност. Заразата прониква в гроздовите зърна през наранената им от гроздови молци, акари, градушка и др. кожица. Те гният, като заразяват и здравите зърна.

Шареният гроздов молец развива трето поколение през август. Пеперудите покриват с яйцата си почти узрелите гроздови зърна, оплитайки ги с тънки нишки.

Всички пръскания против неприятелите и болестите трябва да се извършват със сертифицирани и съобразени с времето на узряване препарати.

Прочетете още: Подрязване на лоза през първата година от растежа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *