Подрязване на лоза през първата година от растежа

Ако наскоро сте насадили млади лозички, то тогава трябва да знаете и как правилно да ги подрежете през първата година от техния растеж.

Ако те се отглеждат правилно, през първата година леторастите ще израстат до около 2 метра. При редовно наторяване на почвата с хранителни торове и пръскане на лозята за защита от инфекции и вредители, ще им осигурите едно наистина пълноценно развитие след засаждането.

Именно първата година при отглеждането на младата лоза е много отговорна, тъй като през този период растението трябва да натрупа достатъчно сили за зимуване. Ето и как трябва да се подрязват лозите през различните сезони през първата година от засаждането.

Съветът на Fermerite.com: При нужда от добри градински инструменти, последвайте линка и вижте предложенията на ПроПлант.

Пролетна резитба

Първата резитба се извършва в края на пролетта. Точно тогава младите лозички се разпъпват усилено, като бързината е в съответствие със сорта, климатичните условия и плодородието на почвата. Правилата са прости – трябва особено настойчиво да следите за плевели и тяхното премахване, както и да осигурите добра защита на младите издънки от евентуално увреждане – новите филизи трябва да се вържат към колове, тъй като растенията продължават растежа си и образуват нови. Същевременно излишните от тях трябва да се елиминират, като на всеки храст, ако почвата е плодородна, се оставят по 3 – два основни и още един за резерва. Ако почвата е по-бедна на хранителни вещества, то тогава се оставя по един филиз.

Лятна резитба

Лятната резитба, при буйно развиващите се растения, включва подкастряне на лозичките на височина, малко по-голяма от тази на централната поддържаща тел. Това ще осигури развитието на силни колтуци, които трябва да се опазят надеждно от паразити, за да се вдърви долната им част и растението да се развива силно и здраво.

Прочетете още: Започва прием на заявления по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ по лозаро-винарската програма

Зимна резитба

Зимната резитба на младата лоза зависи най-вече от нейното състояние. Ако лозата не се е развила достатъчно, долната част не е вдървена, а растежът е бил забавен поради някаква причина, тогава тя трябва да бъде подрязана до две-три пъпки.

И обратно, в случай че лозата е пораснала достатъчно и долната ѝ част е вдървена, може да се подреже на около метър от земята.

По този начин ще се улесните значително за резитбата идната пролет, както и ще подпомогнете образуването на първите гроздове още наесен през втората година.

Какво не трябва да забравяме?

През вегетационния сезон растението се полива 8 пъти – при силна суша обаче броят и обемът на поливките се увеличава.

В края на зимата младата лоза задължително трябва да се натори. Използват се предимно азотни торове, тъй като точно азотът отговаря за вегетативното развитие на растението.

4 thoughts on “Подрязване на лоза през първата година от растежа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *