Започва прием на заявления по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ по лозаро-винарската програма

На 15 май 2020-а стартира приемът на заявления по мярка „Събиране на реколтата на зелено“, част от лозаро-винарската програма. Той се осъществи след обнародване на 15 май в Държавен вестник на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г.

Производителите на грозде, желаещи да се възползват от мярката, могат да подават заявления до 5 юни в Изпълнителната агенция по лозата и виното. След това на тези от тях, на които е издадено удостоверение, могат да подават заявления за предоставяне на финансово подпомагане в ДФ „Земеделие“ между 15 и 19 юни 2020 година.

„Събиране на реколтата на зелено“ е кризисна мярка, предоставяща пълно отстраняване на гроздовете, докато са още зелени, за да се сведе добивът от заявената площ до нула. Подпомагането ще компенсира гроздопроизводителите, които не могат да пласират продукцията си поради ниското търсене на винено грозде за суровина. Мярката е част от пакета кризисни мерки, които Европейската комисия одобри за прилагане в държавите членки в условията на пандемията от COVID-19 и затруднените икономически процеси в глобален мащаб.

Мярката започва с бюджет от 1 милион лева. Ако се констатира недостиг, той ще бъде увеличен, за да компенсира всички производители на грозде, одобрени от ДФ „Земеделие“.

Прочетете още: Прием по мярката за застраховане на реколтата за производителите на винено грозде: от 4 май

Министерството на земеделието подготвя и допълнителни кризисни мерки: „Дестилация на вино в случай на криза“ и „Помощ за съхраняване на вино при кризи“ за подпомагане в лозаро-винарския сектор, които да отговорят на нуждите на засегнатите от пандемията представители на сектора и които ще се предоставят на винарски предприятия, организации на производители на вино, също и асоциации на двaма или повече производители и дестилерии.

По мярка „Дестилация на вино в случай на криза“ алкохолът от дестилацията трябва да се използва за промишлени, дезинфекционни, фармацевтични или енергийни цели. Допустими за подпомагане са само разходите за транспорт на виното до дестилерии и за дестилация на това вино.

По мярка „Помощ за съхраняване на вино при кризи“ подпомагането е за временно съхранение на определени количества вино с цел оттеглянето му от пазара, което ще позволи постепенно да се възстанови неговата икономическата жизнеспособност.

Мярка „Събиране на реколтата на зелено“ по лозаро-винарската програма, както и другите мерки, са разрешени за прилагане в сектора през 2020 г., в резултат на отправено от България искане към ЕК за предприемане на действия по обезпечаване на най-засегнатите икономически единици. Искането беше подкрепено и от други държави-членки. Мерките ще осигурят на сектора сравнителна стабилност и жизнеспособност, въпреки необичайната кризисна ситуация, предизвикана от COVID-19.

Прочетете още: Средства за „Рибарство и аквакултури“, също и за гроздопроизводителите

Един коментар за “Започва прием на заявления по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ по лозаро-винарската програма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *