Средства за „Рибарство и аквакултури“, също и за гроздопроизводителите

Три мерки за подкрепа на сектор „Рибарство и аквакултури“ бяха обявени. Максималната помощ ще достигне до 80 хиляди лева, а общо се отпускат над 16 милиона лева. Те имат за цел да смекчат негативните последици от пандемията от коронавирус. Това стана ясно от изявление на Десислава Танева по време на брифинг в Министерски съвет.

„Право на подкрепа ще има за временното преустановяване на риболовната дейност, по мярката за подкрепа на сектор „Аквакултури“ за временно спиране или намаляване на производството, както и по мярката за преработка на продуктите от аквакултури“, съобщи Танева.

Средствата ще бъдат насочени към стопанствата, отглеждащи аквакултури, както и преработвателни предприятия.

Прочетете още: 1 милион лева за реализацията на българските череши

От бранша алармираха, че срещат сериозни проблеми – не само спад в оборота, но и спад в търговията. Те съобщиха, че разполагат със стока, която няма на кого да продадат. Надяват се, че с отпускането на мерките и вдигането на забрана за туризъм „ще започнат да се ядат цаца и миди по морето и бизнесът ще се възстанови“.

У нас се отглеждат 20 вида риби със стопанско значение, също така се внасят над 100 вида, които не могат да се отглеждат в България.

Прочетете още: 5 милиона за производителите на памук

Браншовите организации вече изразиха благодарност към премиера Бойко Борисов за подкрепата към сектора, която предстоят да получат по три мерки по Програма за морско дело и рибарство.

По време на срещата представителите в сектора посочиха, че помощта ще подкрепи рибарите, които са пострадали от кризата и не са излизали за улов по време на извънредното положение.

Браншовите организации казаха още, че вече се наблюдава интерес от търговските вериги към тяхната продукция, вследствие на приетото постановление за регионална продукция в обектите.

На срещата присъстваше и министър Десислава Танева.

Ще бъде отпускано подпомагане за производителите на грозде, които ще получат по 303 лева на декар.

Прочетете още: Прием по мярката за застраховане на реколтата за производителите на винено грозде: от 4 май

3 thoughts on “Средства за „Рибарство и аквакултури“, също и за гроздопроизводителите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *