Част от аграрния сектор иска по-ниско ДДС за храните

Спешна среща с Бойко Борисов искат 20 браншови организации, а причината за това е намаляване ДДС за храните. Мотивите им са изложени в открито писмо, което е изпратено до министрите на финансите и земеделието Владислав Горанов и Десислава Танева.

Това се случва броени дни, след като стана ясно, че ДДС-то за хотели и ресторанти пада на 9% от началото на м. юли. Част от представителите на аграрния сектор искат ДДС-то за плодове и зеленчуци да се намали до 3 или 5%.

Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите, обясни мотивите за това искане. Според нея намаляването на ДДС за земеделските производители, производителите на плодове и зеленчуци, както и на първични земеделски суровини, водещи до производство на крайни продукти, ще „изсветли“ сектора и ще повиши конкурентноспособността на производителите.

В „Здравей, България“ по Нова тя каза, че всички държави около нас и ЕС имат диференцирана ставка на храните. И според нея намаляването на ДДС ще донесе повече приходи в държавната хазна.

Прочетете още: Срокът за заявления за подпомагане с директни плащания: до 20 май

Един коментар за “Част от аграрния сектор иска по-ниско ДДС за храните

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *