При строги мерки отваря Димитровградският пазар

Най-големият пазар на открито – Димитровградският пазар – започва работа при строги мерки. След прекъсната работа от 2 месеца и половина той ще заработи отново в неделя, 24 май. Това стана ясно по време на пресконференция, организирана от кмета на общината Иво Димов.

„Обсъждаме това решение от две седмици. Направихме запитване и до Националния оперативен щаб. Предвид спецификата на тържището обаче, която не може да бъде сравнявана с нищо друго у нас, ни отговориха, че решението трябва да бъде взето на местно ниво“, обясни кметът. И допълни, че тече и оживен дебат в социалните мрежи, като мненията са твърде поляризирани.“Няма възможност да обособим вход-изход, да разделим потоци, да извършваме тотална дезинфекция,“ посочи Димов. И допълни, че в Общинския оперативен щаб мненията също били разнопосочни.

Работното време ще бъде от 7:00 до 14:00 часа, а в издадената кметска заповед са изброени строги противоепидемични мерки спрямо търговци, ползватели на обекти и посетители. Сред тях се открояват носене на лични предпазни средства, дезинфекция на обектите, избягване на струпване на много хора и спазване на дистанция от метър и половина. 5 полицейски екипа ще следят за реда на огромната по размери площ на пазара.

Прочетете още: Част от аграрния сектор иска по-ниско ДДС за храните

„На този етап не можем да говорим за отваряне на автопазара, тъй като там няма обособени обекти и струпването на хора е по-голямо“, обясни още кметът. Евентуално автомобилното тържище ще започне да функционира отново следващата седмица. Димов отговори на журналистически въпрос, че намалението на приходи в стопанисващото пазара общинско предприятие са много големи, но това може да бъде компенсирано във времето.

„Становището на РЗИ е, че мерките трябва да бъдат разхлабвани поетапно и обстановката да се следи внимателно. Няма място за паника, но мерките трябва да се спазват“, обясни д-р Силвия Янева от РЗИ-Хасково.

„Голяма част от търговците на пазара са жители на общината и за тях той е единственият източник на доходи“, посочи още председателят на Постоянната комисия по пазари и тържища в общината Сашо Спасов.

Кметът Иво Димов предупреди, че ако има случаи на зараза с COVID-19 и източникът се окаже Димитровградският пазар, то той ще бъде отново затворен.

Прочетете още: Все повече родна продукция на българския пазар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *