От какво зависи млечната продуктивност на кравите?

От произведеното мляко в света най-голям процент се пада на кравето – около 85%. У нас то съставлява над 80% от общото производство на мляко. Това се дължи на ценния му състав и на ефикасността на млечната индустрия за производство на краве мляко.

Сред факторите, които влияят най-много върху млечната продуктивност на кравите, са два, действащи обикновено едновременно – наследствени и ненаследствени.

Как наследствената обусловеност на кравите влияе върху тяхната млечна продуктивност?

  • Наследственост. 

Само 20-30% от количеството и състава на млякото зависят от генотипа. Въпреки това голямото фенотипно разнообразие предпоставя успешното селектиране по млечна продуктивност.

Все пак генетичните заложби намират своята реализация при наличие на идеални условия за хранене и отглеждане на животните. За пример могат да се дадат крави близнаци, които при различни условия могат да дадат различно количество мляко.

  • Порода. 

Най-висока е млечната продуктивност на кравите от породи с млечно направление. Много висока млечност имат  кравите от породата Холщайн  – фризийско говедо. След тях се нареждат черно-шарените говеда, червеното датско и др. Кравите от породата Джерсей имат по-висока относителна млечност от фризийското говедо, а и маслеността на млякото им е най-висока.

Какво е влиянието на външната среда върху млечната продуктивност?

  • Хранене. 

Количеството и съставът на фуража играе най-голяма роля от всички ненаследствени фактори. Ако количеството енергия на фуража е недостатъчно, кравата си го набавя от телесните резерви. Затова бременните животни трябва да се хранят пълноценно и достатъчно, защото след отелване нивото на млечния продукт може да намалее с до 30%.

Съставът на дажбата храна също е от значение, трябва да се осигуряват нужните белтъци, защото те изграждат млечните белтъци.

  • Жива маса. 

До определени граници тя оказва благоприятно въздействие, но зависи от породата.

Към ненаследствените фактори се отнасят и възрастта на първо заплождане и отелване, възрастта на кравите, стадий на лактацията, продължителност на сухостойния период, сезон на отелване, доене и др.

Познаването на факторите, които са важни за млечната продуктивност на кравите, дава възможност за елиминиране на неблагоприятните от тях или за направляване на тези с желан ефект.

Прочетете още: Правилно хранене – ключов фактор за увеличаване добива на мляко при кравите

4 thoughts on “От какво зависи млечната продуктивност на кравите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *