Кога трябва да се извади лукът?

Навременното изваждане на лука е важно, защото от това зависи неговата продуктивност, качество и съхраняемост. Лукът, засаден предзимно, се вади в края на юни, а засаденият през пролетта – в края на юли и началото на август.

Как да определим времето за вадене?

Можем да определим кога точно да извадим лука по признаците на узряване – състоянието на лъжливото стъбло и люспите.

Когато луковиците завършат растежа си, стъблата омекват и около 25-75% от растенията полягат върху почвата. Ако не са полегнали, добивът е по-нисък. От началото на този процес до масовото полягане добивът расте, а всички асимилати от листата се трупат в луковиците. За 8-10 дни масовото полягане е приключило. 

Избързването има неблагоприятни последици, но при забавяне на изваждането след пълното изсъхване на стъблото се рискува да започнат валежи, които ще възобновят вегетацията и съхраняемостта ще се влоши.

Ако горните люспи на лука са придобили характерния за сорта цвят – бял, жълт, оранжев, червен и др., той е узрял. Добре е преди вадене да се провери и степента на твърдост на луковицата, тя трябва да бъде твърда и плътна.

Важно е да се спрат поливките 2 седмици преди това, да се вади в сухо и топло време и  да не се нараняват луковиците при вадене.

Какви грижи изисква изваденият лук?

Изваденият лук се почиства от почвата и се оставя за няколко дни на слънце, за да се изпари влагата. Когато вече е просъхнал, се подрежда на тънък пласт на проветриво и сенчесто място за десетина дни, като се обръща няколко пъти.

За правилно съхранение  при  почистването му се оставят около 5-7 см от листата, за да се предпази от патогени.

Лукът доузрява добре, сплетен на венци. Можем да го съхраняваме в кошници или щайги в сухо и проветриво помещение. Периодично го разбъркваме и отстраняваме загнили или изсъхнали глави.

Ако сме спазили оптималното време за ваденето на лука и го съхраняваме правилно, ще осигурим за по-дълго време на трапезата си този така полезен и необходим зеленчук.

Прочетете още: Как да отглеждаме чесън у дома?

2 thoughts on “Кога трябва да се извади лукът?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *