Разсадъчно-посадъчни машини: ролята им във фермерството

Разсадъчно-посадъчни машини са подходящи за използване в земеделското стопанство и по-специално –  в зеленчукопроизводството и цветарството. Машините за посаждане са незаменимо ценни при масово засаждане на растителни култури като: зеле, марули, целина, домати, краставици, ягоди, цвекло, лавандула и други посеви.

Тъй като засаждането бележи действителното начало на жизнения цикъл на всяка култура, това е селскостопанска практика, която е от съществено значение за управлението на производството на култури с ниска плътност. За да бъде управлявана правилно от самото ѝ начало, фермерите използват различни машини за засаждане или засяване. Като цяло, всяка култура има свои собствени изисквания за поддръжка. Следователно, достъпът до подходяща селскостопанска техника значително улеснява един от най-стресиращите етапи на производство на култури, защото това е действителното начало на жизнения цикъл на реколтата.

Кои са общите характеристики на машините за засаждане?

Когато се описват разсадъчно-посадъчни машини, използвани за полски култури с ниска плътност, е важно да се знае, че тези култури се различават значително една от друга. Някои от тях се засяват, а други се засаждат или пресаждат. И също: всяка култура и всяко поле, както и всеки вид производство на култура, имат свои собствени изисквания за селскостопанска техника. Въпреки това, съществуват някои характеристики на машините за засаждане, които са най-често срещани сред всички гореспоменати категории. Всяка машина за засаждане е проектирана и произведена да изпълнява следните функции:

  • отваряне на бразда в почвата;
  • дозиране на семената с определена скорост; 
  • доставяне на семената разсад на желаната дълбочина;
  • спазване на точно определено разстояние между семената /разсада;
  • покриване на семената/разсада с почва.

Какви са различните възможности за засаждане с машини?

Съвременните технологии във фермерството бележат връх, свързан със своето забележително развитие. Въпреки това все още живеем в свят, в който стопанства под 1 хектар представляват около 70% от всички стопанства по света. Повечето от тези земеделски стопани не са особено наясно с всички възможности на съвременните машини за засаждане. За съжаление, има много фермери по света, които все още използват прости ръчни или задвижвани от животни машини за засаждане.

Механизираните машини за засаждане също се различават в зависимост от тяхното прикрепване към трактор. Тази класификация включва следните групи: монтирани, полунавесни, с прикачване и самоходни.

Друга категория, включваща машини за засаждане на полски култури с ниска плътност, са несамоходните сеялки сеялки. Те се различават помежду си по това за какво е предназначена машината – сеитба, засаждане или пресаждане, както и в някои допълнителни приставки и свойства. Има обаче нещо, което е общо за всички тези машини – те чистят почвата и остатъците от културите, като в същото време правят браздата и поставят семето или разсада, след което друга част от несадитната сеялка затваря браздата.

Прочетете още: Изграждане на поливна система – какво трябва да знаем?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *