Ролята на стърнищните култиватори за добра предсеитбена подготовка

По-добре или по-зле, бялата жътва вече приключи почти навсякъде. Предстоят важни за фермерите дейности, сред които подготовката на стърнищата за сеитбата на есенните култури. Рапицата обаче е с предимство, като сеитбата ѝ трябва да започне около 25 август. Предсеитбената подготовка в конвенционалното за България земеделие обхваща на първо място следжътвеното култивиране. За да бъде то бързо, икономично и да стане с едно минаване, растителните остатъци трябва да се раздробят добре и да се смесят с цел ускоряване процеса на разлагане. Тук на помощ идват различните видове стърнищни култиватори.

Ефективна стърнищна обработка с култиватори

Култиваторите, използвани днес, са изключително ефективни машини, защото притежават редица полезни качества:

– лесно се употребяват за всички култури;

– устойчиви са на функционалност и износване;

– лесно се поддържат, транспортират и съхраняват;

– имат бързи настройки.

Съвременните усилени култиватори режат изцяло стъблата след комбайна, извършват смесването на растителните отпадъци и буците много качествено.

Справят се отлично и при разрохкване и подравняване на повърхностния почвен слой.

Според грандовете на агромашиностроенето, такива операции култиваторите извършват с относително висока скорост, при ниска теглителна сила и с минимална поддръжка.

Практиката показва, че могат да се култивират дневно над 400 дка.

Функционалност на различните стърнищни култиватори

Култиваторът е универсален инвентар с възможност да обработва на дълбочина 3-20 см или 30 см при по-големите, с 5-20 км/час.

Основните видове стърнищни култиватори, предлагани на пазара, са навесни, полунавесни и прикачни. Всеки от тях има свои разновидности: с твърда, сгъваема или трапецовидна рама, като се агрегират с различни по мощност трактори.

Съществува опция за оборудване на стърнищни култиватори с различни накрайници или работни органи. Това зависи от условията и целите. Основно това са разрохкващи лемежи и стреловидни лапи, които се разполагат в различни редови конфигурации.

По-силните „зъби” на култиватора успяват да извършат напълно смесване на растителните остатъци и да подравнят добре почвата, както и да надребнят буците с вибрационния си ефект.

Конструкторите на култиватори са помислили за влагане на защити от камъни или претоварвания. Накрайниците са защитени от срязващи болтове, използват се и двойни пружинни защити.

Оптимизирането на работния процес осигурява всички възможности за работа на различна дълбочина, включително и при силно уплътнени след дъжд почви и каменисти ниви.

Все повече се прилага идеята за зоналност при култиваторите, като се цели да се извършват няколко операции с едно минаване.

С използването на стърнищните култиватори се осигуряват подходящи условия за обработките след това, когато ще са нужни добре оформени почвени легла дори за фините семена на рапицата, тревните смески и др.

Прочетете още: Разсадъчно-посадъчни машини: ролята им във фермерството

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *