Време е да засеем есенната ряпа

Ряпата като източник на полезни вещества през зимния период е част от кулинарната ни традиция и народна медицина. Независимо дали е черна, или бяла, съдържа големи количества витамин С, фибри, фолати, омега ненаситени мастни киселини и др. Есенната ряпа се съхранява лесно и е по силите на всеки да я отгледа в двора си. Добрата реколта много зависи от срока на сеитбата.

Кога се засява есенната ряпа?

За да бъде готова през октомври, ряпата се засява в края на юли и началото на август. Ако се засее по-рано, ще образува цветоносно стъбло. Освен това високите летни температури и дългият ден не се понасят добре по време на вегетацията й.

За образуване на кореноплоди с добро качество са необходими поне 80-90 дни да се расте и да се развива. Все пак времето за засяване зависи от това дали есента в някои райони е по-топла и продължителна, или не.

Какво включва подготовката и самата сеитба?

Тъй като ряпата е втора култура, подходящо е да я засеем на място, заето преди това от ранни зеленчуци като лук, картофи, тиквички и др.

Добре е да почистим растителните отпадъци и след това да прекопаем на около 20 см дълбочина.

Оформяме ниска леха или няколко лехи, като зависи колко растения искаме да отгледаме.

На дъното можем да разпръснем угнил оборски тор или минерални торове.

Няколко дни преди да засеем, трябва да полеем мястото.

Засяването на семената може да бъде разпръснато или редово. Разстоянието между отделните редове трябва да бъде 15-20 см, а семената да засеем на 3-4 см.

Не трябва да се засяват повече от 1г семена на квадратен метър. Покриваме семената, като си помагаме с дъска. Поливаме веднага и трябва да поддържаме влага до поникване на семената, което става за около 5 дни.

След това разреждаме поливките на 5-10 дни, в зависимост от наличието на влага и валежи. Напояването се спира около 10-15 дни преди прибирането на реколтата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *