Какви мерки да предприемем срещу кърлежи по овцете и козите?

Благоприятна среда за размножаването на около 12 вида пасищни кърлежи през лятото осигуряват непочистените през пролетта пасища и топлото време, особено след дъждове. Край високи треви и храсти, потоци и реки те нападат животните, излезли на паша, за да поемат кръв, нужна за развитието на яйцата им.

Кърлежите нападат най-вече овцете и козите и те се разболяват от болестта бабезиоза, наричана още карчан.

Кои са симптомите на болестта?

От бабезиоза боледуват обикновено едногодишните животни, а преболедувалите имат имунитет поне 2 години.

Обичайно кърлежите се забиват по меките части на главата, около ушите и очите, вимето, рогата, в колянната гънка или около опашката.

Отначало животните имат висока температура и настръхнала космена покривка. Млякото им намалява и дори спира. Лигавиците на очите пожълтяват. Урината става червена до кафява. Това е поради разрушаването на червените кръвни клетки от кръвните паразити.

Някои кърлежи вкарват токсични вещества в организма на животното, водещи до парализа. Овчият кърлеж например е много разпространен. Живее постоянно върху плешката, шията или задните части на овцата. Пробивайки кожата, смуче кръв и предизвиква сърбеж. Ако има масова инвазия от него, животните получават анемия и отслабват.

Как се води борбата с кърлежите?

В началото при малък брой кърлежи можем да третираме всеки един с напоен в етер, бензол, ксилол или друг органичен разтворител памук.

Кърлежът не трябва да се отстранява с дърпане, за да не се откъсне хоботчето и де се стигне до инфекция. Може да се намаже обилно с олио или газ, за да спре да диша и да падне сам. Но най-добре тялото на животното да се обработи със специално противопаразитно средство.

В стационарните огнища на овцете и козите се прилага беренлизация – третиране с антипироплазмидозни средства.

С превантивна цел е добре около 10 дни преди овцете и козите да излязат на паша да бъдат инжектирани от ветеринарен лекар с препарат, който възпрепятства разболяването им дори след ухапване.

Баните със специални противопаразитни средства преди излизане на паша и периодично през 7-10 дни след това също са с превантивна цел.

Прочетете още: Пренасят ли кърлежи коронавирус?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *