Пренасят ли кърлежи коронавирус?

Покрай извънредното положение сякаш почти не обърнахме внимание, че времето се затопля, а с това на преден план излизат добре познатите ни кърлежи. В градовете парковете вече са отворени и опасността от ухапване не е никак малка, а в селата проблемът е дори по-голям.

От репортаж на Nova става ясно, че парковете вече са обработени срещу кърлежи, но въпреки това опасността от тях е налице.

„В този сезон активността на кърлежите е отново много голяма. Имаме тревостой и влажност и те намират подходящите условия. Апелирам веднага, своевременно да се направи преглед на рисковите места от човешкото тяло след разходка и престой на открито“, съобщава началникът на отдел „Паразитология” към РЗИ-София Цезарина Илиева.

Прочетете още: Опасен ли е коронавирусът за селскостопанските животни?

Според нея обаче няма данни кърлежите да пренасят коронавирус. „Конкретно може да се предполага, че е много малка вероятността, предвид структурата на вируса, да се пренася по кръвен път, чрез ухапване или забиване на кърлеж. Нямаме категорични данни“, обяснява Илиева. Същото се отнася и за комарите.

И допълва, че в България опасност за хората представляват Лаймска болест, Марсилска треска и Ку-треска.

Що се отнася до обработката на паркове и градинки – от думите на Илиева става ясно, че те вече са обработени, довършват се междублоковите пространства и кварталните градинки в столицата.

Вижте още в репортажа.

4 thoughts on “Пренасят ли кърлежи коронавирус?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *