Инфекция от ку-треска в Габровско

14 положителни проби за ку-треска в Габровско. Заболяването е открито в селата Ловни дол, Крамолин и Съботковци. Изследвани са 19 души, 14 от които са се оказали заразени. Какво обаче ще се случи с фермите?

От репортаж на bTV става ясно, че инфекцията се предава от животно на човек, но не и между хората, като основен преносител са кърлежите. Собственици на ферма за крави и овце в с. Съботковци обаче са притеснени не толкова от заразата, която вече е изолирана, а от начина, по който е обявена в публичното пространство и от ефекта, който това ще окаже върху бизнеса им.

Става ясно, че още в края на април там са изследвани 10 животни, заразено от които е било само едно. Веднага след това са изследвани персоналът и ветеринарите.

„Което се каза, това беше изключително сериозна злоупотреба, че сме отишли да ни вземат кръв за коронавирус. Не сме имали никакви симптоми, не са ни викали за това. Имам протокол, че са ни извикали точно за ку-треска и сме дали кръв точно за ку-треска. Не сме имали температура, не сме имали задух“, разказва Петър Петров пред bTV, собственик на фермата.

Прочетете още: Пренасят ли кърлежи коронавирус?

Заболяването се предава от животно на човек чрез недобре термично обработени животински продукти или вдишване на заразени прахови частици в оборите. До момента няма засечени отклонения в изследваните млечни продукти на фермата.

Самите фермери смятат, че огнище там няма, а само засечени антитела и ще търсят правата си.

„Всичко, което е градено 20-25 години, почти 30 години, може да се срине заради лъжата на един човек. Това, което той каза, не кореспондира с това, което пише в учебниците и това, което е реално на терен“, допълва Илия Петров, управител на фермата в с. Съботковци.

Предстои заразените с ку-треска хора от трите села да бъдат консултирани с инфекционисти.

Епизоотичната комисия, която все още заседава, ще реши каква е съдбата на фермите. Има няколко варианта: или животните да бъдат унищожени, или да им бъде назначено лечение и ваксина. Докато ги лекуват обаче, ще бъде наложена възбрана върху животинските продукти.

Прочетете още: Опасен ли е коронавирусът за селскостопанските животни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *