Ако ви се забие кърлеж, не го вадете сами!

С настъпването на топлите дни е твърде вероятно на човек да му се забие кърлеж. Опасните месеци са най-вече май и юни, но също пик се оказват септември и октомври. А първите ухапани вече са факт: 235 са случаите само в морската ни столица, установени от Регионалната здравна инспекция във Варна. Сред тях има и пациент, заразен с Марсилска треска.

От ефира на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR д-р Нина Янчева даде някои важни съвети относно това какво е важно да предприемем, ако установим, че ни е ухапал кърлеж.

„Можем да го отстраним и в домашни условия, но не трябва да се мести и върти. Не трябва и да се маже с мазнини.Това провокира изхвърлянето на слюнна течност в него. Отстраняването трябва да е с пинсета, максимално близо до кожата, бавно и внимателно. След това слагаме отстранения кърлеж в спирт и го носим в лаборатория за изследвания“, съветва д-р Янчева.

Прочетете още: Пренасят ли кърлежи коронавирус?

Тя предупреди, че кърлежите обитават предимно сенчести места с по-висока влага и се забиват по меките и окосмени части на тялото. Също така, те предават 16 вида болести, най-разпространени  и опасни сред които са Марсилска треска и Лаймска болест.

„При марсилската треска се проявява кожна промяна на ухапаното място. Без лечение заболяването преминава в следващ стадий. Марсилската треска е по-рядка. При заразяване човек вдига температура, а на мястото на ухапването се появява черно петно“, обясни още д-р Янчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

През 2018 година двама души са починали от ухапване от кърлеж. Има предположения, че е възможно Ку-треската да се предава по същия начин. Засега обаче няма изследвания, които да сочат, че Covid-19 би могъл да се предаде от ухапване от кърлеж, стана ясно още от думите на д-р Янчева.

Прочетете още: Сезонът на кърлежите настъпи: какво да правим при ухапване?

Един коментар за “Ако ви се забие кърлеж, не го вадете сами!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *