Български села със забележителни имена: били ли сте в Чурка?

Български села с интересни имена знаем почти всички. Някои обаче са по-интересни от други – като например родопските такива Чурка и Цирка, които, оказва се, са кръстени на реални личности. Това става ясно от изследването „Селищни имена от Смолянско“, но не се посочва защо въпросните родопчани са носили тези имена и дали те са били истински, или прякори.

Да разгледаме например село Чурка. То си носи с гордост името от далечни времена. Искали да го сменят през социализма, но не им хрумнало с какво да го заменят и си го оставили по същия начин. Според някои, името му идва от „чучур“. Има си даже и две махали – Долна и Горна Чурка. В момента жителите са около 100, а преди 15-ина години са били 200, но половината се изселили.

Маданското село Цирка пък носи името си заради това, че е родно място на много майтапчии. Казват обаче, че по време на кризата и в началото на прехода хич не им е било до цирк.

В община Рудозем също има български села с любопитни имена – сред тях са Оглед, Мочуре и Бърчево. В община Мадан си имат не само Чурка и Цирка, но и Печинска, и Рустан. А в Смолян могат да се похвалят със звучни имена като Попрелка, Кутела, Чокманово, Ухловица и Левочево.

Специалистите, работили по изследването, разговаряли с множество възрастни хора и проучвали всички източници, за да изследват всички версии за произхода на селищните имена. Повечето от тях до преди 1934 година носят арабско-турски произход, а след промяната им се опират на стари и редки диалектни думи, имена и прякори.

Изследването на учените представлява подробно проучване на целия корпус от селищни имена в общините Смолян, Мадан и Рудозем. Изборът точно на тях е мотивиран от наличието на стар османотурски документ – Дефтер (регистър) от 1676 година. Селищните имена в община Смолян са 87, в Мадан – 45 а в Рудозем – 23.

>>> ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ СТАТИЯТА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *