7 трика, които ще ви позволят да поливате растенията по-рядко

Много хора приемат поливането на градината като досадно задължение, което отнема много време. Но всъщност има начини да се улесним значително, като създадем подходящите условия за запазване на влагата в почвата. Ето няколко изпитани трика, които ще ви позволят да поливате растенията по-рядко.

Подобрете структурата на почвата

През пролетта, когато градината се копае, разстелете по почвата изгнил тор или предварително приготвен компост. Колкото е по-горямо количеството органични вещества, съдържащи се в почвата, толкова повече влага се задържа в нея, следователно ще поливате и по-рядко. Хубаво е също да се добавят и калифорнийски червеи за подобряване структурата на почвата.

Мулчиране

Това е вероятно най-популярният и лесен начин за обработка на почвата, който ще намали значително нужда от поливане. Мулчиращият материал не само предотвратява изпаряването на водата и задържа влагата, но и възпрепятства растежа на плевелите. Използват се подръчни материали като чакъл, камъчета, натрошена кора и други. Мулчирането се извършва през есента и пролетта, защото тогава почвата е доста влажна.

Времето за поливане

Най-добре е да поливате растенията сутринта, защото по това време водата се изпарява най-бавно. Поливайте до корена, а не върху листната маса.

Някои градинари са свикнали да поливат вечер, но при тази практика понякога растенията не разполагат с достатъчно време да изсъхнат, преди температурата на въздуха да се понижи. Това води до повишаване риска от гъбични заболявания, както и стимулира атаката на охлюви.

Използването на хидрогел 

Хидрогелът идва във вид на специални гранули, която набъбват, абсорбирайки влагата, а след това постепенно и равномерно я отдават на корените на растенията в горещия ден. Много е подходящ за саксийни растения.

Прочетете още: Изграждане на поливна система – какво трябва да знаем?

Автоматични системи за поливане или капкова система

Автоматизираните системи за поливане ще ви гарантират оформянето на красива зелена морава или цветна леха. Поливането се осъществява чрез инсталираните в поливащата глава дюзи и е много ефективно.

Може да използвате също и капкова система за автоматично поливане. При нея водата тече през специални тръби и се разпределя равномерно до корените на растенията.

Редовното плевене е много важно

Плевелите са най-големите конкуренти на вашите растения в борбата за жизненонеобходимата влага. За да елиминирате „враговете“, е необходимо редовно плевене и мулчиране.

Засадете растенията възможно по-близко едно до друго

С листата си растенията пазят почвата от преките слънчеви лъчи и сухия въздух, а същевременно осигуряват сянка за засадените наблизо култури. Колкото по-гъсто са насадени (съобразно специфичните им изисквания), толкова по-дълго влагата ще се задържа в почвата. Много градинари правят голяма грешка, като оставят на своите цветя голямо „лично пространство“. Но всъщност всяко растение се нуждае от минимална хранителна площ. А и ако засадите растенията по-близо едно до друго, със сигурност ще ограничите шанса на плевелите да се размножават.

2 thoughts on “7 трика, които ще ви позволят да поливате растенията по-рядко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *