Търговци на плодове и зеленчуци на протест

Търговци на плодове и зеленчуци излязоха на протест на ГКПП „Кулата“, негодувайки срещу наредба на Агенцията по храните, според която всеки от тях е длъжен да заплаща такса от 420 лева, каквато е цената за изследване на партида внесени от Гърция плодове и зеленчуци.

Те твърдят, че няма как да се справят финансово и че транспортирането на стоката се забавя много. Искането им: наредбата да бъде отменена в най-кратък срок.

„Проблемът за вносителите и производителите е, че трябва да заплащат такса 420 лв.за наличие на пестициди в плодовете и зеленчуците на всяка една пратка. Ако имаме 5 артикула, трябва предварително да заплатим 2 100 лв., да изчакаме от 4 до 7 работни дни, за да излезе протоколът за пробата и чак тогава да започнем да продаваме. През това време плодовете и зеленчуците остават под възбрана в складовите помещения или в камионите“, обясни пред камера на „Нова телевизия“ един от протестиращите. И допълни: „Тези 420 лв. не притесняват едрия производител на плодове и зеленчуци, който има 100-200-300 декара. На него беритбата му е 10 тона. Малкият вносител и производител обаче ще трябва да плати 420 лева на 2-3 тона“.

Д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград (ОДБХ), също изказа мнение по въпроса: „Това вече не е проблем, тъй като беше обсъждано и всички искания на производителите бяха изпълнени моментално. От сряда насам се признават сертификати и изследвания, направени в лаборатории в Гърция. Няма никакъв проблем в това отношение“.

Протестиращите твърдят, че резултатите от пробите за пестициди се бавят твърде дълго, защото у нас няма мобилни лаборатории и се чака с дни.

„Става въпрос за лабораторни практики. Всеки анализ изисква време за подготовка и провеждане. Някои от лабораториите предлагат и експресна услуга до 24 часа“, каза д-р Кремена Стоева, началник на отдел „Контрол на храните“ в БАБХ.

Тя настоява, че заповедта е насочена само към онези плодове и зеленчуци, които са под засилен мониторинг.

„Въпросът е, че за да бъдат свалени пломбите на даден камион, трябва да се събере екип на НАП и БАБХ. Това затруднява търговците. Направили сме изменение, така че пломбите да бъдат сваляни дори само от един представител“, обясни още тя.

Прочетете още: 7 трика, които ще ви позволят да поливате растенията по-рядко

Производителите на плодове и зеленчуци също коментираха наредбата. Те твърдят, че отдавна плащат за изследвания за пестициди.

„Земеделските производители у нас също плащат такси за това дали в продукцията има пестициди и остатъчни продукти. Когато даваме проба за търговските вериги, плащаме по 650 лв. Не разбирам защо търговците протестират. Нека си плащат таксите, както е в цяла Европа“, споделя Атанаска Бялкова, оранжериен производител.

Към настоящия момент, поради намалелия внос, цените на зеленчуците са високи, тъй като на пазара се предлагат предимно български продукти.

„От четвъртък насам имаме неспокоен пазар при плодовете и зеленчуците. Има отделни проявления на свръхцени на пазара и това е следствие на факта, че някои демонстративно не внасят, други нарочно задържат такива цени, а трети са по-алчни“, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в ефира на „Здравей, България“.

Той твърди, че по-високите в момента цени се дължат на нестабилността на пазара, предизвикана от вносителите, на по-малкия добив, както и на неблагоприятните климатични условия.

От Агенцията по храните съобщиха, че нямат информация за продукция, която да е изхвърлена заради забавяне на резултатите от пробите за пестициди. Няма обаче и статистика дали в момента има задържани камиони и колко са те.

Прочетете още: ДФ „Земеделие“ изплати над 3 млн. лв. на дребните земеделски стопани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *