Какво изисква правилното съхранение на прибраното зърно

След като зърнената реколта е вече прибрана, много е важно нейното запазване за по-дълъг период от време. Трябва да се съхрани не само масата на зърното и стоковия му вид, но и функционалните му качества. На прибраната продукция трябва да се осигурят подходящи условия, включващи влажност, температура, чистота, аерация и др. По света зърно се съхранява при няколко режима: в сухо състояние, в охладено състояние и в условия, при които няма достъп на въздух.

Преди да бъде оставено за съхранение, зърното се почиства, дезинфекцира, извършва се дезинсекция и др.

Фактори за успешно съхранение на зърното

Понеже зърното е предназначено за храна, много е важно за неговото дълготрайно съхранение са температурата и влажността. Тъй като те се повишават в периода на съхранението, това води и до увеличение на микроорганизмите в него. Затова трябва да се поддържат ниски стойности на влажността и температурата. 

В помещенията за съхраняване на зърното има складов часовник, който дава точна информация за времето на съхранение. Температурата на въздуха  трябва да бъде с около 5° по-ниска от тази на зърното. От друга страна, въздушната влажност не трябва да бъде повече от 65%. Практиката показва, че е по-добре е вентилацията на зърното да става през летните нощи, когато влагата и температурата са подходящи.

Вентилацията може да се извърши с телескопични тръби, които са сравнително най-иновативният начин. Те са приложими и за лук и картофи, освен за зърно и рапица. Най-достъпният начин за вентилация е подподовата, а най-разпространеният е вентилацията с полукръгли вентилационни тръби. По-опростени варианти са вентилационните вертикални колони и вентилационните сонди.

Зърното трябва да бъде охладено до 5-8° за съхраняване за по-дълъг срок в сухо състояние. Влажността трябва да бъде под 14%, а температурата – под 10°С.

Методи за съхранение на зърното

Съхранението на прибраната зърнена реколта става по няколко начина:

– склад на открито, който е най-популярният начин;

– силози от метал;

– силози от стъклопласт;

– пластмасови ръкави;

– плоски складове;

– бързо монтиращи се конструкции.

Да се съхранява зърното в складове на открито е рисково поради некачествена настилка, лоша вентилация и липса на рентабилност. Ако се модернизират с канали за вентилация, с наклонени подове и др., могат да бъдат използвани.

Всеки от останалите методи има своите предимства. Важното е да има термоконтрол и  принудителна вентилация като мярка против самозагряване.

Ако зърното се съхранява, без да се проветрява и при температура повече от 15°С има опасност от развитие на плесени.

За борба с вредители като гризачи, акари, насекоми и др. трябва да се предприемат нужните мерки като фумигизация, дезинсекция, химична дератизация и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *