Да подготвим разсада за есенната салата и маруля

Тъй като в България почвено-климатичните условия позволяват да се отглежда салата целогодишно, за есенно производство семената е добре да се засеят в последната седмица на август или най-късно до 10 септември на открити лехи.

Подготовка на почвата

Най-подходящата почва е глинесто-песъчливата, лека почва. За да се отгледа добър разсад на салати и марули, трябва да се избере подходящо място. Добре е да бъде слънчево, като на него преди това да е имало дини, пъпеши, лук, краставици, картофи и др. 

След прибиране на тези култури е добре почвата да се прекопае на около 20 см дълбочина. При суха почва винаги преди това се налага тя да се напои.

Можем да отгледаме салата  и чрез директна сеитба, но почвата трябва да бъде добре обработена, като не образува почвена кора, а също и за напояване да се използва подходяща техника.

Начин на засяване

За засяването на 1 кв. м площ са необходими около 1,5-2,0 г семена на салата или маруля. Засяват се на 0,5-1,0 см дълбочина. Те покълват обикновено за 4-14 дни, като това зависи от температурата.

За сеитба без разсаждане ако семената не са много, за да покълнат, е добре да се накиснат за ден във вода. Някои градинари ги слагат в инфузия от пепел, за да се обогатят с микроелементи. Инфузията се прави от 150 мл вода и 2 супени лъжици пепел. Сместа престоява 2 дни, после се филтрира и семената киснат в нея 24 часа. Те се надуват леко и се засяват в дълбоки около 2 см дупки. Покриват се с рохкава земя и се уплътняват леко. 

За произвеждане на разсад се прави пак същото накисване на семената, но се засяват в сандъче на дълбочина не повече от 3 см. След 4-6 дни внимателно се изваждат и се засаждат в приготвените лехи.

За бързо получаване на реколта семената не се киснат, засяват се гъсто в лехата. При този метод растенията не изтъняват и не се получават много листа. Салатата е готова след пет седмици, а ако се изреже на 2-4 см, може да се получи нова след 6 седмици.

Салатата е студоустойчива и вегетира добре и при 5°С, а марулята – при 10-15°С.

Сеитбата е възможно да бъде извършена поетапно през 3-4 дни на няколко пъти. За засяването през август е добре да се избере сорт салати и марули, които имат кратък вегатационен период и добре понасят и облачно време.

Грижи до получаване на разсад

След засяване семената се насипват с торо-почвена смеска и се поливат. Добре е лехите да се покрият, а след поникване да се открият. Поддържането на оптимална почвена влажност е задължително.

Обикновено след 30-40 дни разсадът е готов, когато вече е формирал 3-4 листа. Есенната салата трябва да се разсади на разстояние от 25-30 см на фитарии и става  готова за консумация през октомври.

Един коментар за “Да подготвим разсада за есенната салата и маруля

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *