От какви болести страда патладжанът?

Патладжан или наричан още син домат е от онези сезонни зеленчуци, които са не само вкусни, но и богати на хранителни вещества. Източник на много протеини и фитонциди и приготвени по различен начин, те са здравословна храна и оставят усещане за ситост за дълго.

През юли и август патладжаните са готови за беритба. При правилни грижи едно растение може да осигури няколко плода.

Както всички насаждения обаче и патладжанът боледува, като най-честите болести приличат на болестите по пипера.

Столбур

Това е най-опасната болест по патладжана и може да нанесе щети до 80%, ако се разпространи масово. Столбурът или фитоплазмозата се причинява от цикадата Hyalesthes obsoletus, която лети 60-80 дни през лятото. Храни се не само с патладжан, но и с пипер, домати, соя и др. Презимува като ларва в корена на плевела поветица и възрастните излизат през юни на повърхността.

Когато столбурът нападне патладжан, листата му стават жълти и извити, жилките придобиват виолетово-син цвят. Корените загниват и растението изсъхва.

Мозаечни вируси

Това са вируси, които поразяват пипера, доматите и тютюна, но по-малко.

Тютюнева мозайка

Тя представлява светлозелени мозаечни петна по жилките на листата, които после изсъхват и падат. Плодовете остават малки и деформирани. Вирусът, причиняващ болестта, е устойчив дори на суша и се предава с насекоми и остатъци от болни растения.

Краставична мозайка

При тази болест се забелязват редуващи се светлозелени и по-тъмнозелени петна, а впоследствие се появяват мехури и деформиране на съцветията. По плодовете няма симптоми. Краставичната мозайка се предава от кърлежи и листни въшки. Вирусът остава в сухите листа повече от 3 месеца, а зимува в сока на заразените растения.

Обикновена мозайка

Тя се проявява като малки светлозелени петна, които по-късно стават некротични. Предава се предимно механично чрез корени, от насекоми и гризачи.

Патладжанът се заразява от мозаечни вируси най-често още чрез семената при засяване. Ето защо се препоръчва третирането им с 20% солна киселина за половин час или закупуването им от агроаптека.

Алтернария

Алтернарията се предизвиква от гъба, която заразява и доматите. По долните по-стари листа се появяват кръгли кафяви или черни петна. Болестта се прехвърля и върху плодовете, които изгниват, а се развива също и при съхранението им.

Вертицилийно увяхване

Тази болест се среща много често при патладжана. Върховете, както и краищата на листата най-отдолу избледняват и постепенно увяхват, а после и целият лист и по-горните листа.

Сиво гниене

То се проявява по плодовете, когато са зелени или когато са узрели при съхранението им. Образуват се тъмни воднисти петна, които стават все по-големи и плодът изгнива.

За да се предотврати или намали възможността от появата на болести по патладжана, трябва да се засяват здрави семена, да се унищожават растителните остатъци, да се окопава редовно и да се третира с подходящи препарати.

Един коментар за “От какви болести страда патладжанът?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *