Обезпаразитяване на почвата – как се прави?

Обезпаразитяване на почвата – това е темата, която ще дискутираме днес.

Добрите добиви изискват добри грижи. Не е достатъчно само използването на качествени торове, семена и разсади. Преди да засеете новата реколта е наложително почвата да бъде обезпаразитена. Тя е удобно убежище за редица болестотворни патогени, които зимуват на топло в нея и се развиват. Голяма част от тях могат да преживеят години наред, дори да няма подходяща култура за унищожаване.

Често стопаните се питат защо се сече пипера им, при положение че са го напръскали. Или защо гният корените на разсада. Причината е именно в заразената почва. Как да се справите с проблема?

Как се прави обезпаразитяването?

Съществуват различни методи, използващи физични и химични похвати. Използването на пара е физичен метод, подходящ за малки по площ или обем почви. Използва се полиетилен, за да се покрие участъкът и се пуска нагнетена пара. Трябва да се достигне температура от над 85оС, за да се гарантира ефективност на процеса. Неудобството е, че трябва да разполагате с парогенератор. 

Имайки предвид тези фактори можем да заключим, че химичните методи предоставят по-бързо и лесно решение на проблема, при това за много големи площи. Използват се препарати под формата на прахове, разтвори, гранули. С тях се третира почвата преди сеитба, като задължително се спазват карантинните срокове. Най-достъпно за малките лични стопанства е използването на разтвор от син камък (200 гр. на 10 л. вода). Дворът се прекопава поне 3 седмици преди предстоящата сеитба и се напръсква обилно с разтвора. Преди самото засаждане трябва да прекопаете терена отново. Калиевият перманганат е друго достъпно средство, като 5 гр. от него се разтварят в 10 л. вода. Воден разтвор на формалин се използва в съотношение 1:25 срещу сечене и бактериоза. Срещу плевели, гъби и насекоми се препоръчва използването на гранули базамид. Разпръскват се върху влажна почва, която след това се фрезова. Обработеният терен се покрива с полиетилен за две седмици. Процесът се повтаря на всеки три години. Други подобни препарати са ридомил и купроцин.

Обезпаразитете семената

Ако поради някаква причина не можете да направите обезпаразитяване на почвата, то задължително трябва да обезпаразитите семената. За зеленчукови семена се прилага едночасово киснене в разтвор от 1 гр. калиев перманганат на 1 л. вода, измиване и изсушаване. По този начин можете да използвате и перхидрол, като всеки тип семена се киснат различно време. 

Винаги спазвайте препоръчителните предпазни мерки, посочени на опаковката на препарата. Ако е необходимо използвайте противогаз или предпазна маска. Карантинният срок също е важен и трябва да съобразите сеитбата с него.

Един коментар за “Обезпаразитяване на почвата – как се прави?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *