Отглеждане на чубрица – какво трябва да знаем?

Отглеждане на чубрица – може ли всеки да го направи? Отговорът, разбира се, е „да“. В тази статия ще ви обясним как става това.

Какво е чубрица?

Чубрицата е чудодейната подправка, която променя вкуса на всяка манджа. На почит е в почти всеки дом, а домакините предпочитат да си я отглеждат сами, вместо да я купуват пакетирана.

Ароматната кичеста билка може да се отглежда както на открито, така и в саксия или сандъче. Важно е мястото да е светло, а слънчевата светлина да достига до него 5-6 часа на ден. Изберете съд, дълбок поне една педя, а дъното пробийте на няколко места, за да изтича излишната вода.  

Чубрицата се отглежда от разсад. За да го направите пуснете семенцата в сандъче и ги покрийте с тънък пласт почва. Не поливайте често, а веднъж на 3 дни. Периодът за производство на разсад е около два месеца, започвайки от средата на април. Нужен му е месец, за да стане годен за разсаждане.

По принцип чубрицата не е претенциозно растение. Специфичният ѝ мирис действа като естествено защитно средство срещу вредители и тя не се нуждае от пръскане. За да бъде огрявана от слънцето през целия ден, тя обикновено се засажда по ръбовете на лехите, засадени с други култури. Важно е те да са нискостеблени и да не правят сянка на чубрицата. Не отлагайте засаждането, Започнете в началото на май. Колкото по-рано сложите разсада в земята, толкова по-силна чубрица ще имате. Оставяйте по 25-30 см. между отделните коренчета, за да могат те да образуват хубави, кичести китки. Не поливайте прекалено често, но и не оставяйте растенията на се засушат.

Кога да оберем чубрицата

През периода юли-август чубрицата започва да цъфти. Трябва да изпреварите този процес и да я оберете преди това. Не се късат клончетата, а се изважда целия корен. Част от него после се изрязва, а растенията се завързват със здрав канап и се окачват на сухо и проветриво място, за да съхнат. Готови са за прибиране когато станат пръхкави и листенцата лесно се стриват с пръсти. Тогава чубрицата се оронва и прибира, най-добре в плътно затварящи се стъклени буркани.

Чубрицата е едногодишно растение, което означава, че същата процедура трябва да се повтори и на следващата година. Препоръчваме ви да оставите едно-две коренчета да цъфнат и да вържат семена. Съберете семенцата и ги използвайте за разсад на следващата година. Те са годни за засаждане 2-3 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *