Яжте чушки за здраво сърце и бял дроб

Отдавна е известно, че правилното хранене е един от начините да бъдем в добра здравословна форма. Препоръчителни са храни, богати на витамини и минерали, както и на вещества, поддържащи организма здрав и жизнен. От Gotino.eu съобщават, че според проучване, един от добре познатите ни зеленчуци е изключително полезен за здравето. Става въпрос за любимите ни чушки.

Както обикновените, така и лютите чушки оказват помощ в работата на сърцето и белия дроб, твърди диетоложката Джулиет Келоу, подкрепено от нутрициониста и медицинския консултант д-р Сара Брюър, цитирани от „Дейли Мейл“.

Това се дължи на високото им съдържание на витамин C и каротеноиди. Лютите чушки пък съдържат капсаицин, които спомагат за отслабване и по-добро здраве на сърцето.

Здраво сърце

Изследванията сочат, че капсаицинът блокира ген, който кара артериите да се свиват. Това води до намаляване стесняването на кръвоносни съдове, което, от своя страна, увеличава притока на кръв към сърцето. Капсаицинът, също така, има отношение и към предотвратяването на появата на тромби. Не на последно място, каротеноидите и витамин C са мощни антиоксиданти, които предпазват сърцето от клетъчно увреждане и стесняване на артериите.

Здрав бял дроб

Според други изследвания, картеноидите и витамин C помагат при белодробни заболявания, например астма и хронична обструктивна белодробна болест. Те са категорични, че намаляват шансовете за рак на белия дроб. През 2017 година проучване показва, че по-високият прием на витамин C намалява шанса за развитие на злокачественото заболяване с около 26%. Приемът на бета-каротин пък го смъква с 34%.

Счита се, че каротеноидите са особено полезни за мъже пушачи, а за жените пушачи се препоръчва по-висок прием на витамин C.

Прочетете още: Какви грижи изисква отглеждането на пипер?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *