Защо правилното колтучене на доматите е важно?

Всички опитни градинари, а и много любители, които отглеждат домати, знаят, че важна роля за получаване на качествени и вкусни плодове има формирането на растенията. Един от най-прилаганите методи за това е отстраняването на части от растението, наричано най-често колтучене.

Какво представлява колтукът?

Колтуците всъщност са нови стъбла, които се развиват от вегетативна пъпка в основата на всеки лист. За да растат, те се хранят с веществата, нужни на основното стъбло. По този начин забавят развитието на цветовете и плодовете, играейки роля на паразити. Затова градинарите често практикуват тяхното премахване, т.е. колтучат.

Какво изисква правилното колтучене?

Практиката на колтучене е задължителна, ако нашата цел е да получим висококачествена продукция, особено ако става въпрос за ранни домати.

Колтукът се отстранява с малко ножче или с палеца и показалеца. Ако се премахне навреме, ефектът ще бъде по-голям. Подходящ е моментът от израстването му до достигането на 10-15 см, най-добре 5-7 см.

Някои градинари не изхвърлят по-големите колтуци, а ги потапят във вода за няколко седмици. Те се вкореняват и могат да се засадят, но ще плододават по-късно.

Съветът на Fermerite.com: Ако търсите добри семена за домати за разсад, последвайте линка и вижте офертите на ПроПлант.

Целта на колтученето е не само хранителните вещества да бъдат поети от централното стъбло, но и да се подобри светлинният режим на растенията, проветряването им и да се намали рискът от болести.

Все пак, по преценка на градинаря, може да се остави само един колтук, не повече. Така ще се получи двустъблено растение, но плодовете ще бъдат малко по-дребни.

Има ли домати, които не се колтучат?

Колтученето се прави по принцип при индетерминантните сортове, при които стъблото се развива през целия вегетационен период, т.е те са високостъблени.

Детерминантните домати, които в любителската практика се наричат още безколови, не се колтучат. Това е така, защото всяко разклонение при тях завършва с цветна китка. Така растежът им на височина спира и те заприличват на храстче.

При високостъблените домати за ранно производство стъблото може да достигне и 2 м, а това предполага, че плодовете ще бъдат по-дребни. Тогава се практикува прекъсване на вегетационния връх след 4-5-о съцветие и 2-3 листа след него. Това се прави 55-60 дни преди края на беритбения период. Можем да удължим живота на растението, като оставим колтука под най-горното съцветие, който е най-силен.

През периода на вегетацията общо се извършват 7-9 колтучения. Добре е това да става в сутрешните часове и при сухо време. Ако растенията са мокри, при колтученето им ги излагаме на риск от бактериални и гъбични болести.

И макар че за някои  от колтученето няма особена полза, защото се получават по-дребни плодове, по-важно е на трапезата си да сложим голям и здрав плод, събрал слънцето и силата на земята.

Прочетете още: Подхранване на домати: полезни съвети

2 thoughts on “Защо правилното колтучене на доматите е важно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *