Защо доматите вече не са като едно време?

Често срещаме този въпрос, зададен от множество хора – защо доматите вече не са като едно време?

Защо любимият ни червен зеленчук не е това, което беше? За да разберем, първо трябва да научим какво всъщност представлява доматът. Все повече се говори за факта, а именно, че доматите всъщност не са зеленчуци, а тип ягоди. Сочността им е сходна, а това е най-хубавото нещо на домата – трябва да е сочен, а не хрупкав.

В миналото, както у нас, така и в други страни, производителите са чакали продукцията им да узрее в собствените им градини, или са разчитали на местни градинари да изложат стоките си на местните пазари. В резултат доматите са пресни, сочни и имат узрели корени.

Тази практика се промени драстично през годините. Индустриализацията доведе до мащабно централизирано производство на домати. Големите и предимно отдалечените пазари изискват стоки, които могат да издържат на дълги периоди на транспортиране и различни манипулации, без да развалят свежия си вид.

Старите домати са се предлагали в различни форми, с богата сърцевина, а днес те се сортират от машини. Най-вкусните български домати от сорт „Идеал”, много вкусни, сочни, с едри плодове, не може да позволи такова пазарно производство. Следователно, той се отглежда само като хоби.

Това, което пристига при крайния купувач, са доматите, които са предимно твърди, оформени, гладки и устойчиви за транспортиране и съхранение. Има дори нов термин, въведен за тези домати – „дълъг срок на годност“.

домати
Доматите остават незаменима храна за българите.

Първият опит за удължаване на живота на доматите за сметка на качеството се случва в Израел. Целта на опита е доматите да се кръстосат с гени, които да забавят узряването.

Така получените домати са силно наранени и остават твърди и зелени дълго време. От друга страна губи най-ценното си свойство – да е сочен като ягода. Въпреки това практиката набира популярност сред производителите и скоро се разпространява по целия свят.

Съветът на Fermerite.com: Ако си търсите качествени домати за разсад, последвайте линка и вижте наличните предложения в ПроПлант.

Първоначалният потребителски гняв бързо отшумя. За да даде на неузрелия домат по-усилен цвят, той е богат на етилен – вещество, което подсилва реакцията към образуването на оцветяващото вещество ликопен. Това доведе до червените домати с неузрели зелени сърцевини, които виждаме по рафтовете на магазините днес.

Спомените за вкусни домати избледняват в паметта ни. Узрели на корена си, сочността на доматите се получава чрез естественото разхлабване на връзките. 

При изкуствено получаване обаче резултатът е нещо приличащо на домат, но нито сочен, нито вкусен, а само хрускане в устата. И така, може би това е причината защо доматите вече не са като едно време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *