Как да познаем дали има пестициди в плодовете и зеленчуците

Наличието на пестициди в храната, която консумираме, притеснява всеки от нас. Особено във времето, в което живеем, когато чистата храна е рядкост, а повечето продукти по магазините са солидно „обработени“ с различна по вид химия. И все пак – как да направим така, че да проверим наличието на евентуални вредни съставки в нашите плодове и зеленчуци?

Всъщност, наличието на пестициди при отглеждането на плодове и зеленчуци е нещо съвсем нормално. Те се използват, за да образуват покритие върху храната, което трябва да остане там възможно най-дълго и да предпази плода от вредители и болести.

Предлагаме ви няколко практични съвета, свързани с наличието на пестициди по плодовете и зеленчуците.

Да започнем оттам, че колкото по-голям е избраният от вас зеленчук или плод, толкова по-вероятно е той да е пълен с нитрати. За този тип зеленчуци, отглеждани по този начин – с високо количество на нитрати, може да се каже, че нямат типичен вкус.

Например – вземете един подобен домат и го разрежете. Ако след разрязването му се виждат бели вени или лека плът, то изводът е очевиден – по време на отглеждането му са се използвали нитрати. Друг подобен признак е съществуването на дебела коричка.

Подобен пример може да се даде и с краставиците. Ако те са тъмно зелени, то най-вероятно нитратите отново участват в играта. Напомняме ви, че най-естественият цвят на една краставица е тревистият. Ето и трети пример, но този път с любимия ни плод диня. Ако динята е голяма, но пък целуозата изобщо не е сладка, а семената не са узрели, то тук изводът също е категоричен – била е захранвана с химикали.

зеленчуци
Пестициди в храната – как да се справим с тях?

Продуктите от био магазините – по-добри ли са?

Ако сте сред хората, които дават повече пари, за да пазаруват от био магазини, следно е да ви кажем това – проучванията показват, че там ситуацията не е кой знае колко различна. Някои анализи посочват, че при тези продукти съдържанието на пестициди е около 7%.

Как да премахнем пестицидите от храната?

Стигаме и до най-логичния въпрос – как да направим така, че да елиминираме пестицидите от храната си?

Ето няколко стъпки, които можете да последвате:

1. Измийте под течаща вода

Уверете се, че сте изплакнали зеленчуците наистина добре под течаща вода. Това е по-ефективно, отколкото просто да ги оставите в контейнер с вода. Ако желаете, използвайте и четка.

2. Накиснете ги в солена вода

Експертите казват, че можете да очаквате положителни резултати, ако накиснете плодовете и зеленчуците в осолена вода. Те трябва да останат там около час. Преди да ги поставите в хладилника, ако ще ги съхранявате, уверете се, че сте ги изсушили. При влажните продукти могат да се развият бактерии.

3. Използвайте сода

Известно е, че най-обикновената сода за хляб всъщност има страхотни функции за дезинфекция. Измийте продуктите си с топла вода с една с.л. сода. Добрата новина е, че алкалната среда унищожава пестицидите в зеленчуците. Не забравяйте след това да измиете продуктите под течаща вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *