Известни митове за отглеждането на домати

Митове за отглеждането на домати – нека поговорим за тях!

Всеки един градинар разполага със своите тайни и трикове, които използва при отглеждането на своята реколта. В това число влизат и любимите ни домати, без които не можем да си представим салатата през деня или повечето сготвени ястия, които консумираме.

Съществуват обаче някои митове и заблуди, свързани с отглеждането на доматите. Някои от тях сме чули от познати, а пък други сме прочели в интернет.

Кои обаче са тези популярни митове, които далеч не отговарят на истината?

Един от тези митове е убеждението, че плодът трябва да узрее на клонката. Реалността обаче е съвсем различна. По време на своя растеж доматите достигат една определена фаза, която наричаме „точка на пречупване“. Обяснено с по-прости думи, това е когато пренасянето на хранителни вещества и вода към самия плод започва да се забавя. Причината за това е слой клетки в стъблото, който постепенно нараства, за да може плодът бавно да се отдели от растението.

Как да познаем, че доматът достига точката на пречупване?

Ще забележите, че доматът започва да променя цвета си – от неузряло зелено към червено. Когато плодът е достигнал тази фаза, вече можем да го откъснем от стъблото и да го оставим да доузрее. Можете да сте спокойни, че ще има богат вкус, защото самият плод е запазил в себе си всички нужни вещества.

Ето един съвет от нас: когато през лятото температурите станат високи – над 25 градуса, гарантирайте си приятен вкус на домата, откъсвайки го при достигане на въпросната точка на пречупване. След това го приберете на закрито, където може да доузрее.

домати
Домати – кои са най-разпространените митове?

Аспиринът – с него трябва да се внимава

Има едно известно схващане, че аспиринът е нещо като пенкилер за всички болести и вредители по нашите доматчета. За съжаление, реалността е съвсем различна. Аспиринът всъщност е токсичен за това растение и трябва да го избягваме. Вместо да предпази доматите ви от болести, аспиринът може да ги разболее и убие.

Окапват листата на доматите – това заболяване ли е?

Стигаме и до друг известен мит, според който окапването на листата на доматите е признак, че растението ни е болно. Спокойно – това също е заблуда! Когато доматите започват да дават плод, те използват голяма част от енергията си в този процес. Развивайки се процесът на зреене, логично по-малко енергия се насочва за поддържане на листата. Поради това е напълно нормално някои листа да изсъхнат и да окапят, когато растението започне да ни дава плодовете си.

Важно! Ако видите петна или листата започнат да окапват преди плододаването, може и този път притесненията ви да са основателни и нещо неприятно да се случва.

домат
Вкусният домат – кой не го обича?

Колтучене – задължително или не?

Друго общоприето схващане е, че процесът на колтучене е задължителен при доматите. Не винаги обаче това отговаря на истината. Някои градинари са убедени, че премахвайки издънките, те ще получат по-големи плодове. Същевременно обаче издънките помагат за по-богата реколта.

Да колтучим или не? Отговорете си на въпроса така – какъв сорт са вашите домати? Детерминантни (безколови) или обратното? Каква е дължината на сезона за отглеждане? Колко горещо е лятото на мястото, където живеете?

Ако вашите домати са безколови, не се препоръчва махането на издънките. Тук растенията са достигнали максималния си размер и ако оставите колтуците, тогава ще имате и повече плодове.

В случай че сезонът при вас е по-дълъг, част от издънките могат и да останат, препоръчват експертите. Така те ще могат да се развият и да ви дадат плод. Но ако при вас сезонът е по-кратък, тогава има резон да се колтучи, понеже издънките изискват повече усилия и време, за да ви дадат плод.

Не забравяйте, че доматите се чувстват добре при топли климатични условия. Ако е твърде горещо обаче, плодовете могат да получат слънчев пригор. Можете да се предпазите от това, оставяйки част от издънките да се развият. Така те ще могат да хвърлят сянка върху плодовете. А ако вашият район на живеене е с по-хладък климат, а има и много дъжд, тогава се препоръчва да колтучите. Така циркулацията на въздуха ще е осезаемо по-добра.

Това са някои от най-известните митове за гледането на домати. Не им вярвайте и не се заблуждавайте. Пожелаваме ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *