Криви краставици – как можем да ги изправим?

Ако сте ентусиазиран начинаещ градинар, възможно е реколтата от краставици да ви изненада. Криви, жълтеникави, неугледни… Не това сте очаквали и си мислите, че нещо сте сгрешили. Всъщност това може да се случи и на хора с опит в отглеждането на зеленчуци. Важното е да знаете как да реагирате в такава ситуация и да спасите останалите растения.

Ако ще си режете краставиците на салатка, това че са криви не е болка за умиране. Ако обаче ще ги консервирате, определено ще се затрудните да ги подредите добре в бурканите. Затова ще ви подадем ръка и ще ви помогнем да се справите с неприятната ситуация.

Какви са най-честите причини за изкривяване на краставиците?

Засаждането! Консултирайте се с продавача, когато купувате семена. Важно е да подбирате самоопрашващи се видове или такива, които могат да се опрашват помежду си. Смесването на различни сортове не винаги е добро решение. Всяка година променяйте мястото за засаждане на краставиците.

Поливането! Да поливате със студена вода не е добре за всички растения, не само за краставиците. Използвайте престояла на слънце вода, за да не ги стресирате. За целта е добре да разположите на няколко места в двора си големи варели, пълни с вода. Когато приключите с поливането за деня, допълнете ги, за да са готови за следващия път. Краставиците обичат водата, те самите са почти изцяло вода. За да не станат горчиви и да пораснат бързо, важно е да ги поливате обилно на всеки два, максимум три дни.

Прочетете още: 6 НЕЩА, КОИТО ЩЕ СЕ СЛУЧАТ, АКО ЯДЕТЕ ПО 1 КРАСТАВИЦА ДНЕВНО

Температурни промени! Всяка година се различава от другата – по температура, влажност, продължителност на студени и горещи периоди и т.н. Тези фактори оказват влияние на развитието на растенията. Понякога резките промени в условията могат да доведат до деформации и краставиците да пораснат дебели в двата края и тънки по средата. Отглеждането им в парник, който може да отваряте през деня и да затваряте през нощта, ще помогне да контролирате температурата.

Липса на микроелементи! Това е може би най-разпространената причина за изкривяване на краставиците. Азот и калий са елементите, които обикновено са в дефицит. Но кой от двата точно трябва да набавите?

краставици
Криви или прави краставици – кои предпочитате?

Ако краставиците приличат на обърнати бутилки – дебели при дръжката и тънки в основата – това е ясен знак, че трябва да наторите растенията с азот. Купете изкуствена азотна тор или използвайте прясна естествена кравешка тор. Понеже тя съдържа много азот, трябва да я разтворите предварително във вода в съотношение 1:10. Разтвор на амониева селитра също е решение. Супена лъжица от нея се разтварят в 3 литра вода.

Жълтеникав цвят на краставиците и крушовидна форма подсказват липса на калий. Естествен метод за набавянето му е поливане с пепелива вода. За нея разтворете килограм пепел в 20 л. вода. Ако забележите промяна и в листата, напръскайте растенията с разтвор от 30 гр. калиева сол и 10 л. вода. След няколко дни наръсете около корените на краставиците калиев сулфат, след като ги полеете. Препоръчителното количество е 50 гр/м2. 

Ако забележите, че краставиците масово са деформирани, подхранете ги с комплексен тор. 100 гр. от него се разтваря в 4 л. вода. Следващото торене направете след седмица. Така ще набавите нужните микроелементи на растенията.

Бране! Когато краставиците достигнат добър размер ги откъснете. Не ги оставяйте да висят с дни на стъблото, за да наедреят. Това няма да допринесе за подобряване на вкуса, дори напротив. Тънката краставица е хрупкава и крехка. Когато нарасне прекалено, кората ѝ става дебела, а във вътрешността се образуват семки. Формата ѝ също се променя и е много вероятно да се изкриви.

Всеки проблем си има решение, а вие вече знаете тайната. Отгледайте хубави краставици тази година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *