Медоносната пчела – най-важното живо същество на планетата

Надали някой във века на развити технологии се замисля толкова често за огромната роля на медоносните пчели в живота ни. За тяхното постепенно изчезване с тревога алармират не само пчеларите, но и учените. Време е всички да се замислим защо на Алберт Айнщайн му е било нужно да казва, че ако изчезнат пчелите, човечеството ще оцелее около 4 години след това.

Кое прави медоносната пчела уникално насекомо?

На Земята пчелите са преживели повече от 150 млн. години. Те се срещат на всички континенти (без Антарктида), където има растения, нуждаещи се от опрашване.

Пчелите са насекоми с уникални качества:

  • Може да се ориентират и запомнят обекти, образи и цветове, което ги прави интелигентни;
  • Посещават най-малко 50-1000 цветя дневно;
  • Изминават разстояние, равно на 4,5 обиколки на Земята, за производството на 1 кг мед;
  • Комуникират чрез танцуване;
  • Не са носители на никакви патогени;
  • Единствено те произвеждат храна и за хората.

Защо медоносните пчели са толкова важни?

Неслучайно медоносната пчела е наречена от учените „най-важното живо същество на планетата”. Тя е удивителен биологичен механизъм, сътворен от природата.

Много дългогодишни пчелари с богат опит споделят, че пчелите наистина са „свещеници в бракосъчетанието на цветовете”. Ето защо, ако изчезнат, а опасността е напълно реална, ще дойде и краят на човечеството.

Прочетете още: Рецепта от шеф Михалчев: Запечена скумрия с мед и зеленчуци

Пчелите са важни поради много причини:

– Те са решаващ фактор за опрашването на растенията.

Медоносните пчели опрашват около една трета от храната, която консумираме всеки ден – краставици, пъпеши, праскови, тикви, аспержи и много други. Опрашват и други растения като кафе и памук, както и голяма част от тревните растения, с които се хранят животните.

Съветът на Fermerite.com: Ако ви се похапва пчелен мед, който е истински продукт, а не имитация, последвайте линка и разгледайте предложенията в Ревита.

– Пчелното опрашване е признак за здрава екосистема, която няма нужда от човешка намеса. Тя поддържа разнообразието при цветята и осигурява храна на много видове.

– Пчелите живеят при строга организация, като всяка от тях знае своята роля. Всички около 80 хил. пчели в една колония работят за благото на целия кошер.

– Благодарение на пчелите, светът е по-красив, защото без тяхното опрашване цветята нямаше да съществуват.

– Трудолюбивите насекоми не произвеждат само мед, а и пчелен восък, пчелен прашец, прополис и пчелно млечице.

250 хиляди растения и 70% от земеделието зависят от медоносната пчела. Според Британската асоциация на пчеларите приносът на пчелите за индустрията е 185 млн. долара годишно, а в Мексико достига 2 млрд. долара.

Последните проучвания сочат, че 90% от медоносните пчели са унищожени заради използването на пестициди, застрояването и глобалното затопляне. За да се избегне този „синдром на празния кошер”, са нужни много усилия за повече биоземеделие, по-големи тревни площи и по-малко пестициди. Само така можем да спрем изчезването на работливите насекоми, които ни даряват храна и красота.

Прочетете още: ДФ „Земеделие“ отпуска кредити по Пчеларската програма

Един коментар за “Медоносната пчела – най-важното живо същество на планетата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *