ДФ „Земеделие“ отпуска кредити по Пчеларската програма

И тази година кандидатите с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП) могат да кандидатстват за кредити от Държавен фонд „Земеделие“. С решение на Управителния съвет бяха утвърдени условията, при които бенефициентите по Пчеларската програма 2020-2022 ще могат да реализират проектите си чрез кредитиране.

Отпускането на парични средства ще даде възможност на пчеларите да се сдобият с финансов ресурс, чрез който да реализират одобрените им проекти по мерки А, Б, В и Д от Националната програма по пчеларство, а именно – закупуване на нови кошери, пчелни майки, отводки, ветеринарно-медицински препарати, също и пчеларско оборудване и прикачен инвентар за подвижно пчеларство.

Прочетете още: Мор на пчели в Плевенско, стопаните безсилни

Схемата допринася за значително увеличение в усвояването на средствата по Пчеларската програма. Максималният размер на отпусканите средства е до 95% от размера на полагащата се безвъзмездна финансова помощ. Тази година за пръв път отпада еднократната такса за обработка и управление, която се равняваше на 0,5% от размера на кредита. Погасяването му пък става чрез прихващане на полагащата се субсидия по Програмата.

Годишната лихва, преутвърдена от ДФ „Земеделие“, е в размер на 3%.

Прочетете още: Кандидатстване за краткосрочни кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“: до 30 юни

3 thoughts on “ДФ „Земеделие“ отпуска кредити по Пчеларската програма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *