Прополис – все по-търсен на пазара

Още през Древността египтяните, елините и римляните са познавали лечебните свойства на прополиса. През последните месеци, покрай ситуацията с COVID-19, хората се обръщат към природните имуностимулатори и лекарства. Така прополисът се превръща във все по-търсен продукт.

Какво представлява?

Наричан е още пчелен клей. Той е смес от смола, пчелен восък и цветен прашец, обогатена с ензими и подложена на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите.

Съдържанието и цветът на прополиса варират, в зависимост от географското положение, сезона, вида на пчелите, дърветата и цветята около кошера.  Обикновено е кафеникав на цвят, но се среща и в зелената, и в жълтата гама. Прополисът е основното средство за предпазване на кошера от бактерии и инфекции. Добивът му обаче е труден – от 200 кошера за година се събира приблизително един килограм.

Видове прополис

Познати са два вида прополис. Единият е с растителен произход. С него пчелите съединяват питите и заличават пукнатините в кошера. Другият се получава при процеса на храносмилане и го използват при оформянето на килийките, където се развива пилото и са складирани хранителните запаси. И двата вида пчелен клей са полезни, но при първия концентрацията на полезни съставки е значително по-голяма.

Лечебни свойства

На гръцки прополис означава защита. Това не е случайно. Той е изключителен естествен лечебен продукт, отговарящ на изискването за лекарствата – да не вреди. Богат е на витамини и минерали като: калий, калций, магнезий, цинк, йод, желязо, както и на такива от групите B, C, и E. Пчелният клей има антивирусно, противовъзпалително, имуностимулиращо и болкоуспокояващо действие. Той не само унищожава болествотворните оганизми, но и ускорява процеса на изхвърляне на чуждите организми от тялото.

Освен това притежава противоракови и противотуморни свойства, стимулира кръвообращението и понижава нивата на холестерола. Намира приложение при лечението на редица кожни, гинекологични, неврологични и дихателни заболявания. Използва се и при възпалени венци, гъбични инфекции и за облекчаване на сезонните алергии.

Как се употребява?

Може да се прилага външно и вътрешно, като това зависи от целта на употребата му. Намира се в аптеките под формата на тинктури, сиропи, спрейове, мазила, пасти за зъби, шампоани, сапуни и дори бонбони. Единственият риск при приемането на прополис, е че някои хора проявяват алергична реакция, но това се случва при едва 5% тях.

Пчелният клей е изключително ценен продукт, а в условията на пандемия е все по-търсен заради имуностимулиращите си свойства. Интересен факт е, че българският прополис е сред лидерите на световния пазар.

Един коментар за “Прополис – все по-търсен на пазара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *