Садене на ягоди: Какво трябва да знаем

Преди да пристъпите към садене на ягоди, първо трябва да се информирате за най-важните правила и да изберете най-подходящия в конкретния случай метод на засаждане. Обикновено при избора се взема под внимание както самият сорт ягоди, така и сезона, през който ще ги садите.

Методи за садене на ягоди

Съществуват 4 основни метода и сега ще ги разгледаме поотделно.

Засаждане на разстояние от 45 до 60 см корен от корен

При този метод трябва да засадите ягодите в отделни храсти, на разстояние от 45 до 60 см корен от корен. За да се избегне преплитането на растенията, ластуните трябва да се отстраняват редовно. Това помага на растенията да се развиват ефективно и редовно да дават плодове. Колкото до недостатъците, те също са налице – този метод отнема доста време. Важно е също почвата постоянно да се разрохква и мулчира, както и да се води борба с плевелите. 

Друго важно нещо е редовно да отстранявате мустаците (ластуните) на растенията. Предимството на този метод е, че всеки корен разполага с достатъчно свободно място около себе си, като по този начин намалява и вероятността от гъбични заболявания. 

Засаждане в редове

При този метод ягодите се засаждат на разстояние около 15-20 см корен от корен, в един или повече редове, като между редовете трябва да се спазва дистанция около 40 см. 

Както и при първия метод, отново е необходимо почвата постоянно да бъде разрохквана, а плевелите и ластуните – отстранявани навреме.

Предимството на засаждането на ягоди в редове е, че всяко растенията може да бъде отглеждано без разсаждане в продължение на много време – около 6 години. 

Засаждане в гнезда

При този метод едно растение се засажда в центъра, а около него се допълва с още 6, разположени в кръг. Разстоянието между корените трябва да е 5-8 см. Недостатъците на метода са, че:

  • Необходим много посадъчен материал;
  • Ако растенията от някое гнездо се преплетат, това ще затрудни достъпа до тях. 

Предимството е отличен добив, най-вече поради значителното количество посадъчен материал. 

Засаждане като килим

Това е най-лесният метод за засаждане. При него не се премахват ластуните, което е голямо улеснение. Идеята е да се позволи на ягодите да се разпространяват свободно в цялата зона. Предимствата са, че така се образува естествен слой мулч и се създава благоприятен микроклимат за растеж. Едновременно с това се блокира и растежът на плевелите. 

Това е методът на садене на ягоди, при който се изискват най-малко усилия. 

Разбира се, както и всеки друг, той също има и недостатъци – след известно време плодовете издребняват.

Кога е най-доброто време да посадите ягоди?

Няма как е да се определи със сигурност кое е най-оптималното време за засаждане на ягоди, тъй като това зависи от различни фактори – самият сорт на растенията, целта на отглеждане, климатичните условия и други. Но все пак, агрономите предупреждават, че растенията ще се вкоренят най-успешно, ако ги засадите през есента.  

Един коментар за “Садене на ягоди: Какво трябва да знаем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *