Отглеждане на селъри

Селъри е английското наименование на целината (по-конкретно дръжковата целина) – зеленчук, който се радва на все по-широка популярност както у нас, така и по целия свят.  Присъства в множество рецепти за туршии и супи. Може да се употребява и в суров вид, като съставка от салата или самостоятелно. 

Какво трябва да знаем за отглеждането на селъри?

Семената поникват за 20 дни, когато са засети при обикновени условия. За по-бързо поникване трябва да се накиснат във вода за 24-48 часа. Подсушават се, след което се засяват във влажна почва. 

Засяването става в началото на февруари (ранно отглеждане) или в края на март (късно отглеждане). Може да се направи както на редове, така и разпръснато. Правилото е 1-2 г. семена да се засяват на 1 квадратен метър. Кълновете поникват, ако е налице добра почвена влажност. Именно влажността на почвата е най-важният момент, за който трябва да следите, след като вече е извършена сеитбата. 

Разсаждането става в края на май или началото на юни. Целината (селърито) се изскубва, като се подбират първо най-едрите стръкове.

Отглеждането на селъри не е трудно, ако се спазват основните правила на засаждане и разсаждане. А резултатът е зеленчук, който ще разнообрази приготвяните от вас ястия и ще им придаде свеж и екзотичен вкус. 

Съветът на Fermerite.com: Искате да си засадите възможно най-качествените сортове целина? Използвайте линка, за да отидете на магазина на Семена-бг, където ви очаква най-доброто на пазара.

Ползи от селъри

Селърито се отличава с богат хранителен състав, доставя на организма така необходимите витамини от група В, витамин К, магнезий, калций и други полезни елементи. 

Особено подходящ за употреба е при нужда от сваляне на килограми. Не само, че калориите в него са малко, но и организмът изразходва повече калории при храносмилането му, отколкото самото растение съдържа. Това го прави важна и ценна част от диетата – например като междинно хранене за утоляване на глада. 

Сокът от селъри може да помогне при киселини и неразположения, тъй като има способността да регулира киселинността в стомаха. 

Селърито съдържа и витамин С, което го прави и имуностимулатор. 

Ето защо – ако имате условия за отглеждане на този интересен зеленчук, не се колебайте да го засеете в градината си и така да обогатите ястията на трапезата.

За правилното му съхранение е нужно да поставите стръковете в затворена кутия или да ги увиете във фолио, след което да ги сложите в хладилник. Не е добре да прибягвате до дълбоко замразяване, защото има вероятност селърито да омекне след размразяването. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *