Основни грижи в усиления период на агненето при овцете

Обикновено заплождането на овцете става през август и септември и през януари може да се очакват първите приплоди. Зимното и ранното пролетно агнене имат своите предимства, тъй като раждането на близнаци е с 20-25% по-вероятно.

В този така усилен период на агнене животновъдите трябва да полагат много грижи както за бременните майки, така и за новородените агънца.

Грижи за бременните овце

Когато настъпи краят на бременността и малко преди самото раждане, овцете наедряват доста и стават тромави. Вимето им нараства и бързо се изпълва с мляко.

Добрият стопанин трябва да осигури пълно спокойствие на бъдещите майки и да полага за тях системни грижи:

– да поддържа добра хигиена в помещенията;

– да дава достатъчно количество лесно смилаема храна през последните няколко седмици преди агнене;

Силажът и кореноплодите се изключват към края на бременността. Няколко дни преди раждането животните се хранят само с доброкачествено сено.

– да отдели бременните овце.

Това трябва да стане 1-2 дни преди агненето в предварително подготвени места.

Близкото раждане си личи по пълното с мляко виме, червената и подута област под опашката, а самото животно става неспокойно.

Признаците, че раждането започва, са риенето на земята с копита и това, че овцата ту ляга, ту става.

Грижи за новородените агнета

Основните грижи за новородените агнета са свързани най-вече с тяхното правилно хранене, защото от него зависи бъдещото им развитие.

Паралелно с храненето всеки животновъд трябва да следи и за добрата хигиена на агнетата и общото им състояние.

  • Захранване с коластра

Това става до 30 минути след раждането. Около вимето вълната трябва да е остригана, то да е забърсано и да са изцъркани първите струйки от каналчетата на цицките.

  • Пускане за бозаене

През първите 4-5 дни, когато е коластреният период, правилно е майката и агнето й да бъдат изолирани от останалите овце. След това то се отглежда с другите в отопляван агнещарник, а майката се присъединява към оагнилите се овце.

Следващите 10 дни агнето трябва да бозае 5 пъти в денонощието за по 30 минути. По 4 пъти бозае, докато навърши един месец, а втория месец – 3 пъти дневно.

  • Приучване към концентрирана храна

От десетия ден нататък агнето трябва да се приучва към концентрирана храна. Това е специална смеска, а ако няма, се дава овесена ярма. В краен случай ярмата може да включва царевица, трици и ечемик в равни количества.

Първите дни се дават по 20-30 г, до края на първия месец – 70-80 г, през втория – 200 г, а през третия и четвъртия – 250-300г.

  • Приучване към сено

Сеното трябва да бъде ливадно или люцерново. Приучването започва от 15-ия ден с 20-30 г, в края на месеца е 70-80 г, а през втория – 200 г.

Ако има агнета близначета, млякото на майката често не достига. По-дребното агне се слага да суче от млечна овца с едно агне или с агне, което е мъртво. Винаги обаче прехвърленото агне трябва да е пило коластра 4-5 дни от своята или от приемната майка.

Вода на малките агънца се дава след 20-ия ден, като тя трябва да е хладка и да се сменя по 3 пъти на ден.

Един коментар за “Основни грижи в усиления период на агненето при овцете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *