Доилен апарат за крави – какви видове има?

Вида на доилния апарат или апарати зависи пряко от типа на вашето стопанство – организация и брой животни. Но какви видове доилен апарат за крави има на пазара в момента? Нека разгледаме някои от различните видове.

Видове доилен апарат за крави

Преносими доилни апарати – удобно решение за малко на брой животни. Обслужването е бързо и щадящо кравите, а инвестицията не е голяма. Можете да избирате между еднопостов и двупостов агрегат. Това означава, че едновременно ще можете да доите едно или две животни. Използвайки доилен апарат, вие пестите време.

Автоматизираното доене помага на животновъдите да пестят време, като обслужват много на брой животни едновременно. На пазара се предлагат различни типове системи, различаващи се по организацията на доилните станции.

Ротационни зали за доене – това са въртящи се платформи, които могат да бъдат организирани по подходящ за вашето стопанство начин. Производителя ще съобрази броя на кравите, тяхното тегло, колко пъти на ден доите и още някои условия, въз основа на които ще ви предложат определен модел. Като цяло принципът е влизане на кравата, завъртане на платформата за доене, излизане.

Доене с централен млекопровод – организира се доилна станция с автоматични доилни апарати. Няколко животни едновременно преминават през нея, а апаратът отчита индивидуалното издоено количество мляко, времето за това и общото натрупано количество. Доилката се отстранява автоматично при приключване на процеса. Рентабилна инвестиция с добри показатели.

Паралелни доилки – те са високопроизводителни, т.к. доилния процес е много бърз. Конструкцията е масивна и с широки подстъпи, което осигурява бърз и безопасен трафик на животните. Разполагате с голям брой опции, които да настроите към нуждите на личното си стопанство. Нивото на хигиена е високо, а поддръжката е максимално улеснена.

Доилки рибя кост – системата е високоефективна, т.к. осигурява бързото предвижване на животните по разклоненията. Доячите са максимално улеснени в процеса на поставяне на агрегата. Разклонките могат да са под ъгъл от 30 или 50 градуса.

Заключение

Без значение от типа на организацията, която ще изберете, доилните агрегати са на един и същи принцип на действие. Затова начина, по който ще протече процеса не е без значение и пести страшно много време, когато става въпрос за средно и голямо стопанство.

Един коментар за “Доилен апарат за крави – какви видове има?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *