Подправки, които можете да отглеждате на балкона

Любимите ни подправки са неотменима част от всяко ястие. Случвало ли ви се е да започнете да готвите и изведнъж да се сетите, че сте забравили да купите копър или магданоз. Нещо съвсем малко и лесно за забравяне, но важно за самата рецепта. А представете си, че няма нужда ходите до магазина, за да си купите въпросния копър, а просто излизате на балкона и си набирате пресен.

Ако желаете да имате свежи подправки за лятната кухня винаги на разположение, можете да си вземете семена и да си посадите, но най-добре е да си купите готов разсад. В магазините можете да намерите голямо разнообразие от различни видове. Повечето подправки имат нужда от пространство, затова им пригответе голям съд, в който да ги присадите. Подрязвайте ги редовно. Лесни са за отглеждане и не се нуждаят от много поливане.

Ето няколко идеи:

Босилек – Прекрасна добавка към пица, паста, салата или сос. Босилекът е перфектното растение за дома в летните месеци, тъй като ароматът му прогонва комарите.

Мента – Какво по-хубаво от една домашна лимонада с мента (или мохито) през горещото лято. Ментата обича влагата, затова я поливайте редовно и я дръжте на сянка. Агресивна е към другите растения и трябва да се отглежда в отделна саксия, но можете без проблем да засадите няколко сорта на едно място.

Мащерка – Перфектна подправка за зеленчукови супи. От нея може да си направите и билков чай, който помага при кашлица и възпалено гърло. Посадете мащерката близо до другите си растения – отблъсква листните въшки.

Кои са другите подправки, които можете да отглеждате у дома, вижте тук.

2 thoughts on “Подправки, които можете да отглеждате на балкона

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *