Експерт: над 99% българско агнешко по магазините и на прилична цена

99% от агнешкото на пазара е българско агнешко и на прилична цена за производители и потребители. Това заяви пред БНР Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Той отрече твърденията на търговски вериги, че в България не се произвежда достатъчно сурово мляко, което да осигури необходимото количество млечни продукти на родните производители.

„Имаме мляко, с което да изхраним българското общество. Въпросът е как се прави организацията по събирането на млякото… Намерението на държавата и на бранша е да има по-голям излаз на тези продукти и българското общество да започне да яде качествени български продукти“.

Прочетете още: Изненадайте гостите си с печено агнешко по френски

И допълни:

„БДС в млечните продукти е вратичката, от която се възползват индустриалните предприятия, защото по БДС можеш да влагаш мляко, което не е с български произход, можеш да влагаш 20% сухо мляко.“

У нас има над 14 хиляди стопанства, в които се отглеждат около 1 млн. овце и кози. Около 8 хиляди са стопанствата, които отглеждат над 50 животни.

„След трети програмен период, изтекъл, на европейските програма и след близо 15 млрд. лева, налети в селското стопанство, армия от овцевъдни стопанства не са се докоснали до тях“, завърши Каролев.

Прочетете още: Стара българска рецепта за крехко агнешко

Рецептата на шеф Андре Токев за козунак и агнешко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *