Отглеждане на моркови

Те са изключително полезна храна, любима на много хора. Но за да си отгледаме успешно моркови, трябва да знаем някои важни особености. Затова сега ще проследим пътя на морковите през целия им жизнен цикъл – от периода на засаждането до тяхното съхранение.

Подготовка на почвата

Подготовката на почвата за засяване на моркови протича на два етапа – есенен и пролетен:

  • През есента почвата се копае и обогатява с торове за увеличаване на плодородието ѝ;
  • През пролетта се добавя торфен компост или хумус. Количеството е от 3-4 килограма на квадратен метър.  

Подготовка за сеитба

Няколко дни преди сеитбата семената се накисват за 12 часа в топла вода, за да набъбнат. В този интервал трябва поне три пъти да смените водата им, а после да ги прехвърлите в съд, застлан с влажна памучна кърпа. Престояват на топло място (21 – 25 градуса) за 4 дни и това е напълно достатъчно, за да поникнат семената бързо. Разбира се, след засяването трябва да поддържате редовно почвата влажна.

Засаждане на морковите 

Тъй като семената са много ситни, може да ги смесете с дървени стърготини  и пясък. След това ги поръсете в приготвените за сеитба редове на 20-30 сантиметра разстояние от ред до ред.

Прочетете още: Как да си приготвим морковена торта

Грижи за морковите след засаждането 

Изисква се преди всичко редовно поливане и мулчиране с торф. След като растенията израснат малко, те се разреждат, като се подреждат на разстояние от 2 см. едно от друго. Следващото пикиране се извършва след 30 дни, като този път е на разстояние от 6 сантиметра. След всяко разреждане растенията се поливат обилно. Също така, морковите се торят два пъти – първия път с минерални торове веднага след покълването, а втория – в средата на растежа с органична тор. 

Борба с болестите по морковите

Най-често този зеленчук е засегнат от така наречената морковна муха – появява се бронзова плака върху листата. За да се избегне това, есента е задължително да се направи дълбока оран и редовно отстраняване на плевелите.

Прибиране и съхранение на морковите

Реколтата се прибира преди първите слани. Съхранява се в зимни складове или мазета с температура на въздуха около 2 градуса. Преди поставянето за съхранение, морковите се охлаждат до 5-8 градуса. 

Има и други методи за съхранение на моркови – например, в тъмни пластмасови контейнери, в дървени стърготини, както и в пясък. Кой метод да избере, всеки решава сам.

Спазвайки горните съвети, вие със сигурност ще се радвате на добра реколта от този прекрасен зеленчук.

3 thoughts on “Отглеждане на моркови

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *