Да засадим през октомври лук и чесън за зелено

След дългите студени дни зеленият лук и чесън през пролетта внасят не само свежест на трапезата ни, но и много полезни вещества за нашия организъм.

Ако искате рано напролет да имате зелен лук и чесън, през октомври времето за засаждане е много подходящо.

Какво е нужно за подготовката?

Преди да пристъпите към самото засаждане, трябва да обработите почвата, да я наторите и да подготвите посадъчния материал.

Първо почистете растителните остатъци, ако има такива от предходни култури. Преди основната обработка е добре по възможност да се разхвърли угнил оборски тор или минерални торове.

Почвата трябва да се обработи на 20 см дълбочина, като се доведе до градинско състояние. По-дълбоката обработка води до улягане и къса младите коренчета.

След това пригответе посадъчния материал.

За лука това са по-едрите главички на арпаджика, наричани попска или балучка. Размерите им са около 22 мм, а може да използвате и тези под 10 мм, от които добивът  от лук за глави няма да е качествен.

За засаждане на чесън се избира зимен чесън, тъй като той не може да се съхранява дълго през зимата. Избягвайте засаждането на вносни сортове, които не са проверени при нашите условия, а може и да са обработени с растежни регулатори.

Скилидите на чесъна е добре да се отделят в самия ден на засаждане, като се избират само най-едрите външни.

Как се засажда предзимният лук и чесън?

Луковичките за зелен лук се засаждат около 10-15 октомври при достатъчно влага в почвата. Направете го на етапи, като продължите и до средата на месец ноември.

Предзимният лук се засажда редово или на ленти. Трябва да засадите луковичките на дълбочина 5-6 см, като разстоянието между лентите или редовете е 10-12 см. Между отделните луковички разстоянието трябва да бъде 6-7 см.

Скилидките на зимния чесън е подходящо да засадите от 30 септември до 1 ноември. Оформете редове, като оставяте 10-15 см между тях.

Чесънът се засажда по-дълбоко за разлика от лука – най-добре на 6-7 см дълбочина, а в редовете на 8 см. По-дълбокото засаждане спомага да се образуват по-дълги лъжливи стъбла. Ако се засажда по-гъсто, стъблата стават тънки и нестандартните растения се увеличават.

До ранна пролет за засадените лук и чесън не се полагат по-специални грижи. През пролетта посевите се подхранват с амониева селитра. Тогава е добре да извършите няколко прекопавания за разрохкване на почвата и отстраняване на плевелите. При засушаване е желателно е да се извършат 1-3 поливки.

Реколтата от зелен лук е готова през април и се вади до средата, а чесънът – до края на месец май. Растенията за консумация се изваждат на ръка, като се изскубват внимателно, а след това  се почистват от пожълтелите листа и почвените частици. Веднага след това останалите се поливат, за да се стимулира растежът им.

Прочетете още: Как да отглеждаме чесън у дома?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *