Тихомир Маринов от Konopane Winery: Опитваме се да съхраним древните винени традиции

Тихомир Маринов е основател на Konopane Winery – млада винарна с голям потенциал за развитие. Той е на 30 години, възпитаник на УХТ – Пловдив. Воден от любовта към виното, заедно с неговия баща изгражда семейна бутикова изба – Конопане. 

Konopane Winery – кои сте вие и как се намерихте?

Ние сме млад, амбициозен екип, стриктни и отлично организирани. Изправили сме се пред предизвикателството да се отдадем на една от най-древните професии в света. Водени сме от старанието и мотивацията за производство на качествени и вълнуващи вина.

Енолог е инж. Иван Енергиев, човек с натрупан опит и визия в България. Специализирал  в Австралия, a след това и Австрия. Практиките го срещат с нови култури, възприемането на нови технологии за производство на вино. Двамата с Иван сме учили в Университет по хранителни технологии в гр. Пловдив.  Ето как 2009 година ни запозна, а 2019 година ни събра, присъединявайки се към семейството на Konopane Winery.

Какво се крие зад името Konopane Winery и защо избрахте да развивате винарната точно в с. Могилово, Старозагорско?

Корените на моя род „Буналя“ тръгват от китното с. Могилово. То се намира на 37 км северозападно от Стара Загора и 25 км североизточно от Чирпан, в живописната котловина на Сърнена средна гора. Тероарът е подходящ за отглеждане на лозови масиви. Чудесно място за производство на висококачествени вина. Едно от първите древни имена на село Могилово е Конопчии, тъй като населението се е препитавало предимно с отглеждането на коноп.  От там се роди и името Konopane Winery, а семейният ни имот се превърна в дом на една мечта на три поколения.

Разкажете ни повече за лозовите масиви, сортовете, които отглеждате и производствения процес: какви са предизвикателствата, които един нов екип може да срещне в управлението на изба?

Винарната произвежда висококачествени вина от традиционните за района сортове грозде и се опитва да съхрани древни винени традиции.

Парадоксално е, че продаваме наши вина на безценица навън, а тук, в България – скъпо. Това е причината пазарът да е залят с внос на евтини вина от Испания, Чили и други страни. Винената култура в България трябва да се развива като запознаваме първо българския потребител с местните ни сортове.

Вече имате две серии вина: “Mon Ami” и “От лозето”. Какви са техните специфики и къде можем да ги открием?

През 2016 година започва производството на любителски малки серии. Реколта 2019 година е първата официално реализирана на пазара под серия “MonAmi” и “От Лозето”. Гроздето, което се обработва, е от землището на селото.  Залагаме на сортовете: Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд, Сира, Шардоне, Совиньон блан. Произвеждаме вино, чието качество е постигнато единствено благодарение на природните дадености в плодородния регион, а технологичната намеса е минимална.

Можете да ни откриете в онлайн магазини, също така и в специализирани магазини в цялата страна, семейни ресторанти.

Какъв е капацитетът на избата на сезон към момента?

Произвеждаме около 20 / 25 000 бутилки.

Какви са бъдещите ви планове за Konopane Winery? Мислили ли сте да превърнете избата в притегателна сила за туристи например?

Плановете ни са да увеличим производствения капацитет, да развием и популяризираме избата и с. Могилово. Тук има много потенциал за развитие на туризъм.

Каква е тайната на хубавото вино и как да го разпознаваме?

Всички знаем, че хубавото вино става от хубаво грозде и доста познания за него. За да го разпознаете, за начало обърнете внимание върху надписа на етикета. Това е мястото, което ще ви даде най-точна информация за съдържанието на бутилката. След това включете всичките си сетива. Качеството всъщност има четири признака – цвят, мирис, вкус и послевкус. В крайна сметка, всеки избира според вкуса си.

Коя е любимата ви комбинация на храна и вино?

Моята любима комбинация е добра храна, вино и приятели.

Планирате ли да участвате във винено изложение у нас или в чужбина? Как смятате, че ще се отличите?

Имахме планове тази година да се включим в две от най-популярните винени събития. Предвид създалата се обстановка, за можем да се похвалим с участие в Балканския конкурс в средата на м. септември.

Какво, според вас, е отношението към хубавото вино в България? А има ли интерес от чужбина към българските вина?

За щастие, наблюдавам развитие, както в качеството, избора и представянето на виното, така и в консуматорската култура и пазара. В България има много различни тероари и климатични региони, имаме качествените технолози, отлични винарски изби. Това е предпоставката да се  задоволи всеки познавач, стига да е любопитен и да експериментира. В България нещата вече са доста обнадеждаващи. Хората идват в тук, за да опитат Мавруд, Мелник, Рубин, Димят, Тамянка и пр. Има какво да покажем на света!

Все повече хора колекционират вино: ако някой наш читател планира да опита подобно начинание, какво бихте го посъветвали?

Дълго може да се пътешества из вълшебния свят на вината. Свидетели сме на изключителни вина, които биха оставили прекрасни впечатления у всеки ценител. Те пазят спомени и за важни моменти. Някои с годините разгръщат потенциала си: това са най-добрите вина. Други трябва да се пият от първата до петата година. Трябва да се отдели време и усилие за проучване на вината. Хубавото вино невинаги струва цяло състояние и не е необходимо да имате куп пари, за да започнете да колекционирате. Задължително е само да имате място за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *