Агнешкото месо удари 40 лв. за килограм в Перник

На пазара в момента се предлага българско и вносно агнешко, като съотношението е около 50 на 50, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, цитиран от БНТ.

„Общо взето пазарът не се интересува българско ли е македонско ли е, опитаха се на 26 лв. да продават, не успяха, а в Перник, например, има един магазин за 40 лева и най-интересното е, че има клиенти“, каза Иванов.

Той уточни, че проблемът е в стихийното нарастване на цените, заради високите енергийни разходи, както и в цените на фуражите. От Комисията за защита на потребителите вече са започнали съвместните засилени проверки заедно с Агенцията по храните. Засега пазарът е стабилизиран и не се наблюдават драстични увеличения, твърди експертът.

Прочетете още: Защо агнешкото на витрината е предимно внос и замразено?

Прогнозите показват, че цените на зърното и варивата ще се стабилизират, същото се отнася и за цената на олиото, защото на световния пазар стойността му вече спадна с около 500-600 долара, обясни още шефът на Комисията по стоковите борси.

Прочетете още: 50 лв. за козунак в Пловдив? Златен ли е?

В региона на Кюстендил фермери и продавачи в месарници твърдят, че купувачи са капарирали агнешко още преди месеци, заради стремглаво нарастващите цени или са си купили в аванс месо седмици преди Великден, което стои във фризера, съобщава „Парите ни“.

Цената на килограм живо тегло е 10 лева, 20-22 лева струва месото в местните магазини.

Няма агнета, казва животновъд от дупнишкото село Дяково, който алармира за намаляващия брой животни. По думите му килограм живо тегло върви по 9-10 лева.

Фермерът от граничното село Горановци Николай Джонев има около 200 овце. Потвърждава, че в Кюстендилско стадата са намалели драстично, а отглеждащите овце се броят на пръсти.

„Това е стока, която се търси целогодишно – хората търсят за курбани, за сватби. Цената я държа същата, даваме на 10 лева живо тегло – това е съвсем нормално.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *