Ще видим! Експерти очакват цената на агнешкото да падне

Най-голям ръст в сравнение с миналата година бележат цените на яйцата и на агнешкото. Това каза пред Радио Варна Ивелина Вълканова, експерт „Цени” в Системата за агропазарна информация, цитирана от Novini.bg.

Яйцата са поскъпнали с около 10 стотинки и се продават между 30 и 44 стотинки. При агнешкото месо цените са от 20 до 24 лева в зависимост от магазина, като увеличението в сравнение с миналия Великден е с около 6-7 лева, посочва Вълканова. Преобладаващата част от предлаганото на пазара агнешко месо е с български произход. Предлага се предимно в специализираните магазини:

Сега има затишие в хипермаркетите, но се очаква по-голямо предлагане на агнешко в големите вериги през следващата седмица. Тогава е възможно цените да паднат.”

Краставиците ще са най-евтината стока за Великден, ако търговците не решат да вдигнат цената за празника, прогнозира експертът:

Прочетете още: Агнешкото месо удари 40 лв. за килограм в Перник

„На пазара цената на краставиците е 3 лева, а в отделните магазини може да стигне до 4.50 лв. Обичайно по това време на годината доматите имат по-висока цена, защото разчитаме предимно на внос. Цените на зелената салата и зеления лук са колкото миналата година, дори и по-евтини.”

Цената на олиото започна да пада. По веригите цените тръгват от 4.49 – 4.59 лв. Има ограничение в количествата, отчита Вълканова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *